20:23 / 16.06.2021.

Autor: HRT

Šibenik - 950 godina

Nedjelja, 20. lipnja na Trećem

Nedjelja, 20. lipnja na Trećem

Foto: Šibenik - 950 godina / dokumentarni film

U nedjelju, 20. lipnja u 22:15 na Trećem programu prikazujemo dokumentarni film Šibenik - 950 godina.

Nedjelja, 20. lipnja na Trećem

Nedjelja, 20. lipnja na Trećem

Foto: Šibenik - 950 godina / dokumentarni film

Godine 2016., kada se obilježavala 950. obljetnica prvog spomena grada Šibenika, Hrvatska radiotelevizija i Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac proizveli su dokumentarno-igrani film "Šibenik - 950 godina" prema scenariju i režiji Zorana Budaka. Kroz burnu povijest Šibenika gledatelje vodi narator, šibenski glumac Mate Gulin, a za potrebe snimanja bilo je angažirano pedesetak kostimiranih statista.

U 50 minuta sažeta je povijest Grada kroz male slike iz gradskog života i njegovih najistaknutijih stanovnika. Kadrovi za film snimani su na različitim lokacijama grada i okolice, u Muzeju grada Šibenika, na šibenskim tvrđavama, u Katedrali sv. Jakova, a film pokriva sva relevantna životna područja u kojima su Šibenčani tijekom stoljeća ostavili trag, poput znanosti i umjetnosti, urbanizma, glazbe i sporta. Film "Šibenik - 950 godina" je filmski prikaz identiteta Krešimirova grada u čijem otkrivanju sudjeluju brojne osobe iz šibenskog javnog života.

Narator Mate Gulin, scenarist i redatelj Zoran Budak, producentica Sunčana Hrvatin Kunić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!