08:26 / 03.11.2021.

Autor: HRT

Slike rata - Zoran Filipović

 Četvrtak, 18. studenoga na Prvom

Četvrtak, 18. studenoga na Prvom

Foto: Slike rata - Zoran Filipović / dokumentarac

Dokumentarni film Slike rata - Zoran Filipović, scenarista i redatelja Gordana Malića, prikazujemo u četvrtak, 18. studenoga, u 18:05 na Prvom programu HTV-a.

- Jedan od urednika u Magnumu nije htio da objavimo fotografije masovnog ratnog zločina u Voćinu, da europskim čitateljima ne bi pokvarili Božić!, tvrdi za Slike rata - Zoran Filipović, poznati ratni fotoreporter i pisac koji je tijekom 90-ih radio za najpoznatiju svjetsku fotoagenciju Magnum sa sjedištem u Parizu.

Karijeru je počeo krajem 80-ih u news magazinima Danas i Start. Tada se već proslavio serijom fotografija s Kosova u vrijeme albanskih prosvjeda protiv represije. Odabrao je i umjetnički pseudonim Zoro. Najpoznatiji svjetski časopisi poput Lifea, Frankfurtera, Le Figaroa, Phota i drugih prenosili su njegove fotografije s ratnih područja u RH i BiH.

Bio je prvi fotoreporter koji je ušao u Dubrovnik na početku opsade grada, a zadnji koji je izašao iz Vukovara uoči njegovog pada. Poznati svjetski lifestyle i modni magazine Men's Vogue prvi put od svog osnutka objavljivao je ratne fotografije, čiji je autor bio Zoro. 

U emisiji govore vukovarski i dubrovački branitelji, kao i hrvatski umjetnici i povjesničari Pavao Pavličić, Tonko Maroević, Vlado Gudac i Mišo Đuraš.

Snimatelj dokumentarnog filma redatelja, scenarista i producenta Gordana Malića je Filip Starešinić.

Produkcija: Analiza svega za HRT

 Četvrtak, 18. studenoga na Prvom

Četvrtak, 18. studenoga na Prvom

Foto: Slike rata - Zoran Filipović / dokumentarac

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!