08:40 / 26.11.2021.

Autor: HRT

Srbenka

Utorak, 7. prosinca na Trećem

Utorak, 7. prosinca na Trećem

Foto: Srbenka / dokumentarni film

U utorak, 7. prosinca, u 23:30 na Trećem prikazujemo dokumentarni film Srbenka scenarista i redatelja Nebojše Slijepčevića.

Zimi 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Iako se znalo tko su počinitelji, nikada nisu kažnjeni za zločin. Četvrt stoljeća poslije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Na površinu izviru skrivene traume te kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio...

Scenarist i redatelj dokumentarnog filma je Nebojša Slijepčević. Snimatelji su Nebojša Slijepčević, Bojan Mrđenović i Iva Kraljević, montažer Tomislav Stojanović, a producentica Vanja Jambrović.

Festivali i nagrade: Cannes Film Festival 2018 - Nagrada Doc Alliance Selection; Nyon Visions du Réel 2018 - Nagrada Buyens-Chagoll Prize; 23. Sarajevo Film Festival 2017 - Nagrade CAT&Docs, Digital Cube i HBO Adria; 24. Sarajevo Film Festivala 2018 - Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film; Godišnja nagrada Vladimir Nazor 2019. redatelju filma.

Utorak, 7. prosinca na Trećem

Utorak, 7. prosinca na Trećem

Foto: Srbenka / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!