Nova dokumentarno-putopisna serija "Sretni gradovi"

30.08.2023.

18:44

Autor: HRT

Postoje gradovi koji su sretniji od drugih. Tako kaže statistika brojnih relevantnih istraživanja o kvaliteti života i indeksima sreće u urbanim sredinama. Pa gdje to žive sretni i zadovoljni ljudi kojima ne smeta plaćanje visokih poreza, koji će radije zamijeniti dva za četiri kotača, koji će nedjelje provoditi u prirodi, a ne u trgovačkim centrima, kojima turisti neće ići na živce, koji uživaju u životu punim plućima svakodnevnim problemima usprkos?

Galerija
Martina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije, Foto: Sretni gradovi/HRT
Martina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije, Foto: Sretni gradovi/HRTMartina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije, Foto: Sretni gradovi/HRTMartina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije, Foto: Sretni gradovi/HRTMartina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije, Foto: Sretni gradovi /HRT

Martina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije Sretni gradovi, s čijim prikazivanjem krećemo od utorak, 3. listopada na Prvom programu u 20:15, s ekipom je snimala u Kopenhagenu, Reykjaviku, Beču, Ljubljani, Lisabonu i Rimu i istražila što njihove stanovnike čini sretnima.

Martina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije

Martina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije

Foto: Sretni gradovi / HRT

-  Najveći izazov u radu na "Sretnim gradovima" jest bio taj što je između svakog terena bilo tek dva-tri tjedna unutar kojih sam istraživala i pripremala novi teren, pronalazila sugovornike, istraživala lokacije, visila na telefonu, emailovima, rješavala s producenticom dozvole za snimanja, ali i radila na scenarijima svake epizode. Na terenu se, pak, radilo po 10-12 sati dnevno, i još u gradovima koje ne poznaješ, a pregleda terena nije bilo jer nije bilo vremena. Srećom, mala smo ekipa, pa smo se dobro snalazili. Moram spomenuti moje kolege, moju tv-braću bez kojih ovo sve ne bi bilo izvedivo - Dubravko Prugovečki, redatelj i montažer, snimatelji Igor Knežević, Jure Ožić Bebek i Dražen Lipka, tonski snimatelji Srećko Čabraja i Kruno Ljubanović i vozač Drago Sakoman. Vjerujem da smo napravili opet jedan zabavan i edukativan serijal koji će gledatelji rado pratiti na Hrvatskoj radioteleviziji, izjavila tina Validžić.

Galerija
Utorak, 3. listopada na Prvom, Foto: Sretni gradovi/dokumentarna serija
Utorak, 3. listopada na Prvom, Foto: Sreni gradovi/dokumentarna serijaMartina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije, Foto: Sretni gradovi /HRTUtorak, 3. listopada na Prvom , Foto: Sretni gradovi/dokumentarno-putopisna serija

1. epizoda: Kopenhagen

U državi Danskoj ništa nije trulo, štoviše, ova skandinavska zemlja slovi za jednu od zemalja s najvišim indeksom sreće na svijetu. S tim u vezi, njihov glavni grad bio bi glavni grad sretnih i zadovoljnih ljudi, gdje je kvaliteta života na iznimno visokom nivou.

Njihov "hygge", uživanje u malim stvarima, nije tek trica, oni to doista žive svakodnevno. Mijenjaju četiri za dva kotača, odvajaju otpad i recikliraju, kupaju se usred grada, žive u stambenim zajednicama, važniji im je dom od skupe odjeće i luksuznih automobila.

Koje je još sretne ljude i navike upoznala i istražila u Kopenhagenu, otkrit će nam Martina Validžić u prvoj epizodi serije "Sretni gradovi".

Galerija
Martina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije, Foto: Sretni gradovi/HRT
Martina Validžić, autorica nove dokumentarno-putopisne serije, Foto: Sretni gradovi/HRT

Snimatelji serije su Igor Knežević, Dražen Lipka i Jure Ožić Bebek, a montažer i redatelj Dubravko Prugovečki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!