18:24 / 29.07.2021.

Autor: HRT

Stvaranje budućnosti: Život izvan Zemlje

ilustracija

ilustracija

Foto: HTV / HRT

U subotu 7. kolovoza na Trećem programu u 16:20 prikazujemo 6., posljednu epizodu dokumentarne serije Stvaranje budućnosti.

Ako ste mislili da je svemirska utrka doživjela vrhunac s Apollovim misijama, pričekajte da počnu nicati stalne baze na Mjesecu i Marsu. Zagrijava se nova svemirska utrka da se ljudi dovedu na Mars, i ova epizoda predstavlja vizionare koji takvu budućnost čine mogućom. Nekoć su to financirale isključivo vlade, a sad privatne kompanije razvijaju sredstva za život u svemiru. Vrhunac toga kopernikanskog obrata jest Dream Chaser - nova svemirska letjelica koja će prevoziti istraživače do istraživačkih prebivališta na napuhavanje u svemiru.

Ali stvaranje trajnih prebivališta u toksičnim okruženjima na Mjesecu i Marsu ozbiljan je pothvat. Znanstvenici i inženjeri prijetnje po ljudski život shvaćaju vrlo ozbiljno. Jedan od inženjera stvara napredna, ponovno upotrebljiva svemirska odijela, koja poboljšavaju pokretljivost i okretnost, manje su nezgrapna i korisnija u okruženjima bez sile teže. Neki inženjeri predstavljeni u epizodi pridonose tim nastojanjima razvijajući visokotehnološke bušilice i barokomore koje omogućuju crpljenje ključnog resursa za opstanak čovječanstva - tekuće vode.

To je samo dio kompleksnih nastojanja potrebnih da se osnuju prebivališta na drugim planetima. Jedna tvrtka razvija prebivališta koja su trodimenzionalno ispisana sa zemljom s Marsa i bit će "izgrađena prije nego što astronauti stignu". Ali jedan od najsmionijih pothvata jest stvaranje živog, dišućeg ekosustava koji, putem rasta biljaka, proizvodi kisik i hranu za prve trajne doseljenike na Mjesecu i Marsu. Ambiciozni istraživački projekt - koji traje već 30 godina - osigurava "temeljne podatke" o tome kako u svemiru stvoriti biosferu nalik na Zemljinu... osiguravajući čovječanstvu upute za opstanak, pa čak i procvat u po život opasnim uvjetima drugih planeta.

Dokumentarnu seriju FORGING THE FUTURE odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!