12:54 / 12.10.2021.

Autor: HRT

Sve je umreženo

Petak, 22. listopada na Trećem

Petak, 22. listopada na Trećem

Foto: Sve je umreženo / dokumentarac

Internet nadire u svaki aspekt vašeg života. Više nije ograničen na vaše računalo i telefon nego je sad u kantama za smeće, hladnjacima i infrastrukturi naših gradova. Budućnost će biti ili nadzorna noćna mora ili eko-utopija, bit će proizvod razvojnih projekata u Silicijskoj dolini i Shenzhenu. Dokumentarni film Sve je umreženo, koji emitiramo u petak, 22. listopada, u 20:05 na Trećem, bilježi naš sadašnji trenutak, kad se obje verzije budućnosti još čine mogućima.

Brett Gaylor radi u tehnološkoj industriji i već deset godina kritizira. Njegovi nagrađeni dokumentarni filmovi Rip! A Remix Manifesto i Do Not Track bave se odnosom javnosti s internetom: najprije opčinjenost i opsjednutost, zatim sve veća nelagoda zbog zloporabe naših privatnih podataka, a na kraju osjećaj zbunjenosti i straha. Ako brzina promjene i nepostojanje posredstva zbunjuje tehničkog stručnjaka poput Bretta Gaylora, ostali su vjerojatno posve smeteni. Povezivanjem fizičkog svijeta u Internet of Everything ulozi su povećani - više nisu samo apstrakcije kiber-prostora izvan kontrole, nego i naši domovi, naša tijela i naši gradovi doživljavaju preobrazbu.

Petak, 22. listopada na Trećem

Petak, 22. listopada na Trećem

Foto: Sve je umreženo / dokumentarac

Upoznat ćete Kristinu koja izrađuje uređaj za prenošenje podataka o plodnosti u oblak iz unutrašnjosti ženskih tijela. Nellie Bowles, novinarka New York Timesa, upoznaje nas sa žrtvom koja je proživjela obiteljsko nasilje, a koju je uznemiravala pametna kuća njezina partnera. Vidjet ćemo kinesku viziju pametnoga grada, čiji se stanovnici nagrađuju za držanja društvenih normi, kao i Alphabetovu viziju korporacijske četvrti izgrađene od interneta na gore.

Uspješan autor i ekonomist Jeremy Rifkin sugerira da su ti digitalni poremećaji pokazatelji industrijske revolucije i da je dolazak interneta jednako važan kao i izum željeznice i motora s unutarnjim sagorijevanjem. U Barceloni razmatramo novi potencijal interneta, gdje se njime omogućuje kopiranje fizičke robe i pretvaranje materijalnog atomskog svijeta u digitalne bitove koji se bez ikakva troška mogu prenositi bilo kamo na svijetu.

Petak, 22. listopada na Trećem

Petak, 22. listopada na Trećem

Foto: Sve je umreženo / dokumentarac

Riječ je preglednom, duhovitom i spoznajnom pogledu na zbunjujuće promjene nastale dolaskom interneta.

Dokumentarni film The Internet of Everything odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!