Sveta zemlja Isusovim stopama

28.03.2023.

08:03

Autor: HRT

Koliko je očuvana autentičnost mjesta gdje je živio i djelovao Isus Krist? U dokumentarnom filmu Sveta zemlja Isusovim stopama scenaristice i urednice Antonije Hrvatin Roth vodimo vas u Svetu Zemlju: od Galileje, preko Samarije, do Judeje; od Nazareta i Galilejskog jezera, uz rijeku Jordan, pa podno Jerihona i pokraj Zakejeve smokve, do Jeruzalema i Betlehema. 

Petak, 7. travnja na Prvom

Petak, 7. travnja na Prvom

Foto: Sveta zemlja Isusovim stopama / dokumentarac

Otkrivamo koliko se današnji Jeruzalem promijenio i je li Via Dolorosa stvarni put kojim je Isus nosio svoj križ. Ušli smo u prostore obrednih kupališta ispod prve postaje Križnog puta u središtu Jeruzalema, koja su ostala autentična i netaknuta od početka kršćanstva. 

Što danas Svetoj Zemlji znači Galilejsko jezero te gdje je najveća crkva na Bliskom istoku? Zašto Špilju mlijeka u Betlehemu posjećuju i kršćani i muslimani? U dokumentarnom filmu sudjeluju hrvatski franjevci Kustodije Svete Zemlje: fra Tomislav Vuk, fra Sandro Tomašević, fra Siniša Srebrenović te franjevac Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik

Ekipa dokumentarnog filma

Ekipa dokumentarnog filma

Foto: Sveta zemlja Isusovim stopama / HRT

- Sveta je Zemlja stvarno Peto evanđelje, koje bi svatko trebao upoznati. Drago mi je da našim gledateljima možemo predstaviti djelić njenog ozračja i emocije koje se nalaze na mjestima Isusova života. Ono što će i ovaj film pokazati je to da su u Svetoj Zemlji kršćani manjina, ali da izuzetno bitnu ulogu imaju franjevci koji tamo djeluju u sklopu Kustodije Svete Zemlje i koji se trude da ta za kršćane sveta mjesta ne postanu muzeji, nego da i dalje u njima kršćani svjedoče i žive vjeru. Oni su također putokaz kako živjeti u zajedništu s drugima, razvijati suživot i toleranciju, te međureligijski dijalog i ekumenizam. Moramo im na tome biti zahvalni, a posebice našim hrvatskim franjevcima koji tamo djeluju na važnim mjestima poput čuvara Kristova groba, istaknuti su u Kustodiji, predaju na Sveučilištu i slično. Ovim putem im zahvaljujem što su nam pomogli u ostvarenju snimanja ovog filma, rekla je Hrvatin Roth.

Galerija
Petak, 7. travnja na Prvom   , Foto: Sveta zemlja Isusovim stopama  	/dokumentarac
Petak, 7. travnja na Prvom   , Foto: Sveta zemlja Isusovim stopama  	/dokumentarac

Film Sveta zemlja Isusovim stopama emitiramo u petak, 7. travnja, u 20:15 na Prvom.

Scenaristica i urednica je Antonia Hrvatin Roth. Redateljica je Monika Štengl, direktor fotografije Marko Jerbić, montažerka Irena Korpes, skladatelj Matej Meštrović, a producentica Sanja Knez.  

Reprizna izdanja dokumentarnog filma slijede u subotu, 8. travnja, u 20:05 na HTV4 te u nedjelju, 9. travnja, na Drugom programu u 18:55.  

Galerija
Petak, 7. travnja na Prvom   , Foto: Sveta zemlja Isusovim stopama  	/dokumentarac
Petak, 7. travnja na Prvom   , Foto: Sveta zemlja Isusovim stopama  	/dokumentarac

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!