19:57 / 22.04.2021.

Autor: HRT

Tajne noći: Selo

Utorak, 4. svibnja na Prvom

Utorak, 4. svibnja na Prvom

Foto: Tajne noći / dokumentarac

U utorak 4. svibnja u 21:05 na Prvom programu HTV-a emitiramo prvi dio dvodijelna dokumentarca koji pokazuje kako mrak ima svoje draži. Nudi nam mnogo više od puke jezivosti ili žalosnih brojki, složene računalne grafike, posebnih tehnika s kamerom. 

video thumb

Inscenacije te poznati znanstvenici i stručnjaci bacaju svjetlo na tamnu stranu dana, otkrivajući Njemačku i njezine gradove u dosad nepoznatu svjetlu s pomoću fascinantnih noćnih slika.

U 1. dijelu dokumentarnog filma fokus je na prirodi noći. Kako i zašto pada mrak? Što je mrak i gdje je osobito mračno? Postaje jasno da je na nekim mjestima noć poput oceana svjetala: primjerice na selu, gdje imate jasan pogled na nebo i zvijezde bez umjetna svjetla. Ili na mnogim obalama, gdje fosforescencija mora neke lokacije pretvara u čarobna mjesta. 

Utorak, 4. svibnja na Prvom

Utorak, 4. svibnja na Prvom

Foto: Tajne noći / dokumentarac

Da ne spominjemo polarnu svjetlost, koja se osobito dobro može promatrati u zimskim mjesecima. Ako je noć tako šarena, odakle potječe naš strah? Što je noć i što čini nama i našem okolišu? Može li drveće spavati i zašto mnoge životinje noću ne spavaju? Dok mi ljudi sklapamo oči i počivamo, u životinjskom svijetu katkad je pravi šou.

Dokumentarni film SECRETS OF THE NIGHT odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!