20:42 / 18.01.2022.

Autor: HRT

Pokolj u Ballymurphyju

 Nedjelja, 23. siječnja na Trećem

Nedjelja, 23. siječnja na Trećem

Foto: Pokolj u Ballymurphyju / dokumentarni film

Dokumentarni film Pokolj u Ballymurphyju, dramatična forenzična istraga o "nemirima" u Sjevernoj Irskoj, na rasporedu je u nedjelju, 23. siječnja, u 23:30 na Trećem. Riječ je o potresnoj priči koja je, sve do nastanka ovog filma, bila uglavnom nepoznata izvan granica Sjeverne Irske. Priča otkriva kako je 1971. u tri dana u malom stambenom naselju u Belfastu britanska vojska ubila jedanaest nevinih katoličkih civila među kojima su bili svećenik i majka osmero djece. Više od trideset civila je ranjeno. 

No, ovo je i nadahnjujuća priča o hrabrosti i dostojanstvu obitelji poginulih koje tragaju za istinom. Film istražuje i preispituje nemirno razdoblje nedavne prošlosti i prikazuje u novom svjetlu ulogu Britanije u poticanju tridesetogodišnjeg rata na sjeveru Irske poznatog pod nazivom "nemiri". Do pucnjave je došlo u kolovozu 1971. tijekom trodnevnih prosvjeda koji su uslijedili nakon što je vlada uvela mogućnost zatvora bez osude i suđenja.

Ta je drakonska mjera bila dvije godine usmjerena isključivo protiv nacionalista. U to je vrijeme vojska tvrdila da su smrtno stradale osobe bile teroristi - ta tvrdnja nikad nije bila povučena i ostaje kao trajna nepravda koja stoji na putu Sjeverne Irske prema miru i pomirbi.

 Nedjelja, 23. siječnja na Trećem

Nedjelja, 23. siječnja na Trećem

Foto: Pokolj u Ballymurphyju / dokumentarni film

Film te događaje stavlja u kontekst i prati njihove razorne posljedice na idućih trideset godina "nemira". Istražuje kako su manje od šest mjeseci nakon masakra u Ballymurphyju članovi te iste postrojbe poslani iz Belfasta u Londonderry (Derry) gdje su ubili još trinaest katolika na dan koji je u svijetu ostao poznat kao "krvava nedjelja".

Film postavlja važna pitanja o tome što su vlasti znale ili trebale znati što će padobranske jedinice učiniti kad ih se pošalje u Derry.

Autor filma Callum Macrae je filmski redatelj i pisac. Nominiran je za Emmyja, BAFTA-u i Griersona. Osvojio je mnoge nagrade u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u SAD-u je osvojio nagrade Peabody i Columbia Dupont. Bio je na čelu tima Channel Foura kad su 2013. bili nominirani za Nobelovu nagradu za rad na Šri Lanki koji je rezultirao njegovim dokumentarcem No Fire Zone: The Killing Fields of Sri Lanka. Odrastao je u Nigeriji i Škotskoj. Studirao je slikarstvo na Edinburškoj likovnoj akademiji, a zatim je dvije godine radio kao smetlar pa kao učitelj, autor satiričnih stripova, škotski dopisnik za Observer, televizijski voditelj i još koješta čega se trenutačno ne može sjetiti.

Dokumentarni film  The Ballymurphy Precedent odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!