17:46 / 19.07.2021.

Autor: HRT

Tragovima pračovjeka: Drugi trag: Vrtlozi vremena

Nedjelja, 1. kolovoza na Četvrtom

Nedjelja, 1. kolovoza na Četvrtom

Foto: Tragovima pračovjeka: Drugi trag / dokumentarna serija

U nedjelju 1. kolovoza na Četvrtom programu u 18 sati i u 23:30 prikazujemo dokumentranu seriju Tragovima pračovjeka: Drugi trag: Vrtlozi vremena.

Što se zbivalo i kakvi su bili utjecaji vremena tijekom duge geološke prošlosti Zemlje? Mnoge evolucijske staze najstarijih ljudskih predaka obilježene su mijenama klime i krajolika.

Afrika je postojbina najstarijih ljudskih zajednica u kojoj su pronađeni i najstariji tragovi vatre koju pripisujemo praljudima iz vremena oko milijun i pol godina prije našeg doba.

Prateći tragove ljudi i životinja stižemo i do naših krajeva u vrijeme prije desetaka i stotine tisuća godina, a ti nam tragovi otkrivaju čime se pračovjek hranio, kako je i čime pripremao hranu, gdje je boravio i kako je podnosio te vremenske i klimatske razlike.

Autori tekstova Marijan Bušić i mr. sc. Jakov Radovčić. Autor glazbe Emilio Kutleša, scenarij Marijan Bušić, režija Miljenko Bukovčan, voditelj mr. sc. Jakov Radovčić, montaža Kruno Kušec, urednik Marijan Bušić, direktor fotografije Branko Cahun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!