14:35 / 10.06.2021.

Autor: HRT

Budi nekome dom

Nedjelja, 20. lipnja na Prvom

Nedjelja, 20. lipnja na Prvom

Foto: Budi nekome dom / dokumentarna serija

U nedjelju, 20. lipnja na Prvom programu HTV-a u 20:35, prikazujemo prvu epizodu dokumentarne serije Budi nekome dom.

Dokumentarna serija posvećena je posebnom odnosu koji imamo s našim zemaljskim susjedima - životinjama, s kojima dijelimo prostor, vrijeme, a ponekad i dom i mjesto na kauču. Preko prijateljstva životinja s oboljelima od demencije, djecom u domovima ili onom s posebnim potrebama, ljudima s dijagnozom teške depresije, napuštenima... u seriji pokušavamo naći odgovor na pitanje kako to da životinje uspijevaju doprijeti do mjesta u našem srcu koje sve češće ostaje zatvoreno za ljude.

video thumb

Uz obilje prekrasnih kadrova naših ljubimaca, ali i gradskih i divljih i farmskih životinja, u 6 epizoda i tema isprepleću se dirljive priče o odanoj ljubavi, napuštanju, slomljenim srcima i onim opet zaraslim, o zanemarivanju i spašavanju, izigranom i vraćenom povjerenju.

Motiv serije je da ljude potaknemo da budu bolji prema životinjama i prirodi, da rade izbore koji će poštovati tuđi život, ma kako malen on bio, jer mi mogućnost izbora imamo, a životinje ga nemaju nego su prepuštene našoj dobroj volji. U tome nam pomaže u svakoj epizodi drugi domaćin - voditelj, uvijek je to osoba koja se aktivno bavi pomaganjem životinjama i svaku temu poznaje s terena te nam pokazuje što znači postati dom nekome tko ga nema, malim djelima dobrote spasiti jedan iscrpljeni život, nahraniti i dati vode, zaliječiti ranu, utješiti i pomaziti, pružiti ljubav, utočište i sigurnost, sve ono što bi dom trebao biti.

Prva epizoda Farmica vodi nas u Našice, na Farmicu, improvizirani azil za pse koji je izgradila skupina volontera. Sve je počelo jedne Badnje večeri kada je bešćutan netko na snijegu ostavio četiri štenca, a volonterke su psiće spasile i sklonile u šupu na obližnjem imanju. I od te snježne večeri nisu prestale spašavati dlakave živote.

Kroz ovu epizodu vodit će nas volonterka Ivana i ispričati nam svoju osobnu priču o jednom neprežaljenom Akiju kojeg nije mogla spasiti, ali zato u svakom spašenom psu vidi njegove tužne oči. Upoznat ćemo i malu crnu mješanku Gretu najvećih ušiju u azilu za koju nikad nitko nije pitao, zatim Đonija Hijenu kojeg niti najbolji kut snimanja nije mogao učiniti privlačnim, Barnija koji se prvi put okupao pred našim kamerama i čiji makeover pokazuje što znači dobar stajling, te uz mnoge druge pse i nerazdvojni trojac Đesi 1, 2 i 3 koji se odaziva tek kada volonteri pogode pravu intonaciju.

Scenaristica i redateljica dokumentarne serije je Andrea Ćakić. Snimatelj je Tomislav Trumbetaš, a montažerka Iva Blašković.

Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!