Veličanstvene Alpe iz zraka: Iz Beaufortaina po Savoji

25.07.2022.

12:46

Autor: HRT

Utorak, 9. kolovoza na Prvom

Utorak, 9. kolovoza na Prvom

Foto: Veličanstvene Alpe iz zraka / serija

Iz Beaufortaina po Savoji naziv je treće epizode uzbudljive dokumentarne serije Veličanstvene Alpe iz zraka koja je na rasporedu u utorak, 9. kolovoza, na Prvom programu u 20:10. 

Beaufortain se ističe dolinama, bogatim malim selima i žarkom željom da očuva svoj tipičan gorski stil gradnje. Stotine koliba smještenih na padini danas svjedoče o čovjekovoj domišljatosti da se prilagodi okolišu. Ovo je gorski i poljoprivredni kraj i život je u njemu težak. Tradicionalne vrijednosti, koje su i danas općeprihvaćene, obogatile su kraj neprocjenjivom baroknom sakralnom baštinom. 

video thumb

Iz sela Beaufort treba prijeći samo jedan prijevoj i stiže se u srce Savoje. Njezine doline i vrhunci međunarodno su poznati po zimskim i ljetnim sportovima. Zahvaljujući smještajnom kapacitetu savojskih skijališta Savoja je jedna od najturističkijih regija u Francuskoj.

U ovoj epizodi nadlijećemo blage reljefe Beaufortaina i njegov prepoznatljivi vrh Pierra Menta te selo Areches. Prijeđemo li prijevoj Pré, eto nas iznad Bourg-Saint-Mauricea i skijališta Les Arcs. Putovanje nastavljamo kroz planine Vanoise i Tarentaise do Tignesa te dolazimo do ledenjaka Bellecôte i skijališta Les 3 vallées, a zatim i pred Chambéry u Apremontu podno vrha Granier.

Dokumentarnu seriju MAJESTIC ALPS odabrala je Mira Vočinkić.

Utorak, 9. kolovoza na Prvom

Utorak, 9. kolovoza na Prvom

Foto: Veličanstvene Alpe iz zraka / serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!