Veličanstvene Alpe iz zraka: Od Chablaisa do Mont Blanca

27.07.2022.

13:31

Autor: HRT

Ponedjeljak, 8. kolovoza na Prvom

Ponedjeljak, 8. kolovoza na Prvom

Foto: Veličanstvene Alpe iz zraka / dokumentarna serija

Od Chablaisa do Mont Blanca, naziv je drugog nastavka dokumentarne serije Veličanstvene Alpe iz zraka koji prikazujemo u ponedjeljak 8. kolovoza u 20:10 na Prvom programu.

video thumb

Zemljopisni položaj Gornje Savoje u Francuskoj razlog je velike raznolikosti njezinih prirodnih staništa. U ovoj epizodi krećemo u otkrivanje planinskih pašnjaka Chablisa i Châtela, a zatim Faucignyja nedaleko Ženevskog jezera i granice sa Švicarskom.

Radimo krug preko grada Annecyja i prolazimo iznad platoa Glieres, masiva Aravis i skijališta Clusaz i Gets. Nakon nadlijetanja doline Giffre i čudesne vrtače Fer-à-Cheval zračno putovanje završava na masivu Mont Blanc gdje se na 4810 metara uzdiže najviši vrh zapadne Europe: Mont Blanc.

Ponedjeljak, 8. kolovoza na Prvom

Ponedjeljak, 8. kolovoza na Prvom

Foto: Veličanstvene Alpe iz zraka / dokumentarna serija

Ovaj spomenik alpske prirodne baštine, koji se uglavnom sastoji od granitne stijene, obuhvaća velike ledenjake kao što su na sjevernoj padini Mer de Glace, ledenjak Argentiere, ledenjak Bossons i mnoštvo sjajnih vrhova koji su pravi raj za alpiniste. 

Ovaj masiv je sjajno opremljen žičarama i vučnicama kako bi mogao primiti posjetitelje iz cijelog svijeta. Najpoznatija je ona koja se iz doline Chamonixa penje na vrh Aiguille du Midi visine 3842 m.

Dokumentarnu seriju MAJESTIC ALPS odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!