12:40 / 06.11.2021.

Autor: HRT

Vivien Leigh - zameo ih vjetar

Nedjelja, 21. studenoga na Prvom

Nedjelja, 21. studenoga na Prvom

Foto: Vivien Leigh - zameo ih vjetar / dokumentarni film

U nedjelju, 21. studenoga u 21:35 na Prvom programu prikazujemo dokumentarac Vivien Leigh - zameo ih vjetar. Istinita priča o Vivien Leigh, nezaboravnoj Scarlett iz filma Zameo ih vjetar, fascinantnoj ljepotici, dvostrukoj dobitnici Oscara, ali krhkoj i izmučenoj ženi.

video thumb

S 25 godina Vivien Leigh ugrabila je najtraženiju ulogu u Hollywoodu, glavnu žensku ulogu u filmu Zameo ih vjetar - Scarlett O'Hara. U početku je bila autsajder, no Leigh je preko noći postala zvijezda i prva Engleskinja koja je osvojila Oscara.

Nedjelja, 21. studenoga na Prvom

Nedjelja, 21. studenoga na Prvom

Foto: Vivien Leigh - zameo ih vjetar / dokumentarni film

Iste godine Vivien se udala za Laurencea Oliviera, koji se smatra najboljim britanskim glumcem svoje generacije. Njihova ljubavna priča ispreplela je vatrenu strast i profesionalnu suradnju koja će oblikovati britansku kazališnu scenu. Vivien je bila jedna od rijetkih glumica koja je bila podjednako uspješna i na filmu i u kazalištu. Njezino tumačenje Blanche u Tramvaju zvanom žudnja na neki je način postao vezan uz njezinu stvarnost. Mračne priče - neke utemeljene na istini, druge čista izmišljotina - počele su puniti skandalozne biografije i senzacionalističko novinarstvo.

Kao intiman prikaz života Vivien Leigh ova biografija sadrži nikad viđene materijale iz glumičinih osobnih arhiva, sačuvanih u londonskom muzeju V&A. Fotografije, privatne snimke, dnevnici... i njezina prepiska s Laurenceom Olivierom, koja svjedoči o intenzitetu njihove veze.

Dokumentarni film Vivien Leigh: A film star name Desire odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!