08:53 / 22.10.2021.

Autor: HRT

Šetnja sa slonovima

Subota, 6. studenoga na Drugom

Subota, 6. studenoga na Drugom

Foto: Šetnja sa slonovima / dokumentarna serija

Autor i istraživač Levison Wood - poznat po šetnji Nilom, Himalajom i Srednjom Amerikom - kreće u novu ekspediciju: epsko 650 kilometara dugo pješačenje preko Bocvane, na kojem prati najveću migraciju slonova na svijetu. Prvi nastavak trodijelne dokumentarne serije Šetnja sa slonovima slijedi u subotu, 6. studenoga, u 21:40 na Drugom programu HTV-a.

video thumb

Ravnajući se po kretanju slonova, a ne po kompasu ili zemljovidu, strastveni ekolog Lev ostvaruje životnu želju da se što više približi tim veličanstvenim stvorenjima. Krećući se stopama slonova, zajedno s vodičem iz naroda San, Kaneom Motswanom, stječe dobar uvid u ovo još zagonetno putovanje - koje slonovi prevaljuju tisućljećima, ali koje još nijedan čovjek nije prehodao.

1. epizoda: Slijedeći rasplodna stada, Prvi koraci

Preopasno je da Lev migraciju slonova prati sam pa je zatražio pomoć lokalnog vodiča safarija Kanea Motswane, pripadnika naroda San, koji je odrastao u divljini. San su autohtoni stanovnici južne Afrike, poznati po tome što tisućljećima žive u skladu s prirodom.

Subota, 6. studenoga na Drugom

Subota, 6. studenoga na Drugom

Foto: Šetnja sa slonovima / dokumentarna serija

Prije nego što krenu, Kane se pobrinuo za Levov prvi bliski susret sa slonovima - troje siročadi o kojima se u obližnjem sirotištu brine organizacija Slonovi bez granica. Tuli, Panda i Molelo spašeni su od sigurne smrti, a sirotište ih polako priprema za povratak u divljinu, što može potrajati i do deset godina.

Prije nego što krenu na put, Kane želi komunicirati sa svojim precima. On i Lev obavljaju obred u kojem ih pozivaju tražeći savjete i smjernice na putu, kao i zaštitu od divljih životinja i drugih opasnosti koje ih očekuju.

Dokumentarnu seriju Walking with Elephants odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!