Zagonetni planet

20.01.2023.

Zadnja izmjena 15:16

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Ovo je epsko putovanje koje nas vodi u sve krajeve zemaljske kugle kako bismo otkrili najveće zagonetke najčudesnijih životinjskih vrsta. Upoznat ćemo pet nevjerojatnih mjesta na kojima žive sasvim posebna bića. Od bujnih prašuma Indonezije do suhih andskih pustinja, od Kariba do etiopskih visoravni, svaka epizoda vodi nas u pustolovinu kroz prostor i vrijeme te otkriva kako se to čudesno mjesto oblikovalo i kako su se na njemu razvile endemske vrste. Dokumentarnu seriju Zagonetni planet prikazujemo od ponedjeljka, 30. siječnja do petka, 2. veljače u jutarnjem terminu na Drugom programu.

Otoci zmajskoga kralja, naziv je prve epizode koju prikazujemo u ponedjeljak u 11:10. Pridružite se Davidu Schwimmeru na putovanju u zagonetne otočne svjetove. Ovaj tropski raj nije kao ostali, jer tu žive čudovišta; i to ne bilo kakva čudovišta nego komodski varani, tj. komodo zmajevi! 

U utorak u 11:15 u drugoj epizodi vodimo vas na Karibe. Pridružite se Davidu u istraživanju najbrojnijeg jata najvećih riba na planetu - više od 400 kitopsina - koje žive u tijesnom kutku oceana nedaleko od meksičkog poluotoka Yucatan. No zašto žive baš ondje?

David vas, u trećoj epizodi u srijedu u 11:15, vodi na vremenskom putovanju kroz Ande, planinski masiv koji spaja dva različita svijeta. Ledenu zemlju na pragu Antarktike, kojom vlada majstor prikradanja i i usporenog kretanja - puma... 

Etiopske zaravni, dramatičan i ekstreman krajolik, dom je endemskim vrstama životinja. Pridružite se u četvrtak u 11:10 Davidu putovanju kroz vrijeme i otkrivanju tajne gelada - jedine preživjele skupine drevnih majmuna travojeda. I etiopskog vuka, predanog lovca na štakore i jednog od najrjeđih grabežljivaca u Africi. Zvuči impresivno? 

David u posljednjoj epizodi, u petak u 11:15, susreće najopasnije životinje na pogibeljnim lokacijama iz udobnosti svoga naslonjača otkrivajući u blizini Rio de Janeira Mata Atlanticu, jedinstvenu prašumu koja vrvi životom (i plesom). Iako je 50 puta manja od Amazonije, jednako obiluje životom...

Produkcija: NHNZ za Discovery Channel 

Dokumentarnu seriju  MYSTERIOUS PLANET odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!