Zeleni planet

18.09.2023.

20:45

Autor: HRT

Utorak, 19. rujna na Prvom

Utorak, 19. rujna na Prvom

Foto: Zeleni planet / dokumentarna serija

Zakoračite u čarobni skriveni svijet pun neobičnih priča, neočekivanih junaka i neobičnog ponašanja. Predstavit će nam ga sir David Attenborough. Ne propustite u utorak, 19. rujna u 20:15 na Prvom programu šestu, posljednju epizodu BBC-jeve dokumentarne serije Zeleni planet.

video thumb

Biljke imaju tajni život skriven od naših očiju. Sposobne su stvoriti uzajamno koristan odnos sa životinjama. 

Ali također mogu biti agresivne, kompetitivne i dramatične kao i sva druga živa bića na našem planetu. U okršajima sa suparničkim biljkama, životinjama i prirodnim silama bore se za svjetlo, prostor, hranjive tvari i mogućnost razmnožavanja.

Predstavljajući rezultate znanstvenih istraživanja u proteklih dvadeset godina, ova spektakularna serija otkriva koliko su biljke međusobno povezane. Specijalizirane kamere omogućuju nam da vidimo mnogo više od onoga što je dostupno ljudskom oku i upoznamo se s biljkama bolje nego ikad. 

Posljednja epizoda otkriva nam kako je snimana ova iznimna serija koja nam je u pet proteklih epizoda pokazala planet Zemlju iz perspektive biljaka. 

Posjetili smo različita staništa - pustinje, tropske šume, podvodni svijet, umjereni pojas i urbani okoliš. Svaka nam je epizoda predstavila jednu skupinu biljaka, otkrila s kakvim se preprekama biljke suočavaju i kakva su dosjetljiva rješenja iznašle kako bi opstale.

Dokumentarnu seriju THE GREEN PLANET odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!