Život slavnih u deset fotografija: Freddie Mercury

15.09.2022.

08:46

Autor: HRT

Nedjelja, 25. rujna na Prvom

Nedjelja, 25. rujna na Prvom

Foto: Život slavnih u deset fotografija / dokumentarna serija

U nedjelju, 25. rujna na Prvom programu u 22:10 pogledajte prvu epizodu dokumentarne serije Život slavnih u deset fotografija: Freddie Mercury. Što nam deset fotografija iz života legendarnih osoba može otkriti, kakve tajne skrivaju? Dokumentarna serija pobliže istražuje život Freddieja Mercuryja, Muhammada Alija, Amy Winehouse, Elizabeth Taylor, Johna Lennona i Tupaca Shakura. 

Otkrivamo priče o stvarnom životu ljudi koji su prerasli u legende. Njihove priče pune su kaosa i proturječnosti, a više o tome saznat ćemo detaljnom analizom fotografija te kroz intervjue s ljudima koji su ih najbolje poznavali.

Nedjelja, 25. rujna na Prvom

Nedjelja, 25. rujna na Prvom

Foto: Život slavnih u deset fotografija / dokumentarna serija

1. epizoda: Lik Freddieja Mercuryja poznat je diljem svijeta. On je jedan od najčešće fotografiranih muškaraca u povijesti. No, može li tek šačica fotografija otkriti nove spoznaje o osobi koja je svima tako dobro poznata?

Priču o Freddiju Mercuryju počinjemo s njegovom najranijom fotografijom na kojoj je tek malo dijete. Ona će nam dati bolji uvid u davno nestali kolonijalni svijet. Farrokh Bulsara, kako se tada zvao, rođen je u indijskoj obitelji na istočno-afričkom otoku Zanzibaru.

Fotografija je prepuna detalja te otkriva zanimljive pojedinosti o Farrokhovom najranijem djetinjstvu. Nakon toga prelazimo u tisuće kilometara udaljenu Indiju kamo je Farrokh poslan u internat britanskog stila.

Tijekom tog razdoblja on postaje Fred, a zatim i - Freddie. Iduća ga fotografija smješta u Ealing, u Londonu. Na njoj vidimo mladića koji je bio prisiljen preseliti se u Englesku zajedno s obitelji, nakon turbulentnih zbivanja na Zanzibaru.

Za sobom su ostavili svoj lagodni život te postali imigranti u hladnoj i dalekoj zemlji. Pratimo zatim transformaciju Freddieja Bulsare iz stidljivog i neprilagođenog studenta u Freddieja Mercuryja, međunarodnog boga rocka kakvoga svi poznajemo...

Produkcija: BBC Studios za BBC

Dokumentarnu seriju A Life in Ten Pictures odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!