Život vrijedan življenja

15:59 / 30.04.2022.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U nedjelju 1. svibnja na Trećem programu  u 20:25 emitiramo dokumentarni film Život vrijedan življenja. U filmu je prikazan život Johane Hanne Sturm, gradišćanske Hrvatice iz Klimpuha, rođene 1891. u zapadnoj Ugarskoj, koja je kao dijete od 14 godina radila u tvornici i pobunivši se protiv nepravde organizirala štrajk. 

Taj put pratit će je cijeli život, jer nije mogla trpjeti nepravdu, ali i kompromise političara spremnih da rade iza leđa radnika. Borila se također za zabranu dječjeg rada u tvornicama, za prava žena.

U Prvom svjetskom ratu radila je u tvornici oružja i zbog sabotaže završila u zatvoru. Na čelu austrijske delegacije sudjeluje u Lenjingradu na Međunarodnoj konferenciji žena i ondje upoznaje Klaru Zetkin, Nadeždu Krupskaju, Alelujevu...

Poznavala je najistaknutije radničke vođe i revolucionare svog vremena. Bila je jedna od najznačajnijih radničkih tribuna u Austriji i Njemačkoj. Od svoje 18. do 54. godine po zatvorima je provela 11 godina.

Nacistički režim otpremio ju je u zloglasni logor smrti Ravensbrück gdje je uspjela preživjeti sedam godina. Iznimnu snagu osobnosti priznavali su joj i SS-ovci. Nakon Drugog svjetskog rata svjedočila je u Nürnbergu želeći svijetu reći svu istinu o strahotama fašizma. 

Scenaristica je Jasminka Domaš, a redatelj Srđan Segarić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!