25. sat

20.07.2022.

08:51

Autor: HRT

Četvrtak, 4. kolovoza na Drugom

Četvrtak, 4. kolovoza na Drugom

Foto: 25. sat / film

Kriminalističku dramu "25. sat" ne propustite u četvrtak 4. kolovoza na Drugom programu u 21 sat. Inovativan psihološko-kriminalistički triler o starome motivu zločina i kazne, potpisuju scenarist David Benioff, ujedno i autor istoimene prozne uspješnice, te kao producent i redatelj Spike Lee.

video thumb

Montyja Brogana (E. Norton) dijeli 24 sata od ulaska u zatvor u kojemu će odsjediti sedam godina zbog preprodaje droge. Vrijeme je da se oprosti od najbližih prijatelja Franka (B. Pepper) i Jakoba (P. Seymour Hoffman), ali i pronađe odgovor na neka bitna pitanja.

Tko ga je odao policiji? Je li njegov zločin veći od nekažnjenih Frankovih privatnih burzovnih makinacija tuđim novcem ili od Jakobova odnosa s maloljetnom učenicom Mary (A. Paquin)? Što mu je značila djevojka zvučnoga imena Naturelle Riviera (R. Dawson)? Je li mogao postati liječnik ili pravnik, ugledan čovjek solidnoga zanimanja, što je opravdano očekivao njegov otac James (B. Cox)?

Četvrtak, 4. kolovoza na Drugom

Četvrtak, 4. kolovoza na Drugom

Foto: 25. sat / film

Naslovne uloge tumače Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Barry Pepper, Rosario Dawson, Anna Paquin, Brian Cox i Tony Siragusa. 

Spike Lee, filmaš rođen 1957., koji se uz produkciju i režiju podjednako uspješno bavi i pisanjem scenarija i montažom, fotografijom te glumom, svojim je vizualno sofisticiranim, narativno ambicioznim i socijalno snažno angažiranim djelima stekao kultni status središnje ikone afroameričke filmske scene. 

Lee pronicljivo i inteligentno ulazi u psihu svojih junaka naglašavajući univerzalni problem moralne hipokrizije te suživota tamne i svijetle strane u svakome od nas. Edward Norton uvjerljiv je u složenoj glavnoj ulozi Montyja Brogana, a izvrsno mu sekundiraju oskarovac Philip Seymour Hoffman te Barry Pepper.

Film 25th HOUR snimljen je 2002. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!