Bili jednom ratnici

21.11.2022.

07:52

Autor: HRT

Petak, 2. prosinca na Trećem

Petak, 2. prosinca na Trećem

Foto: Bili jednom ratnici / film

Dramu Bili jednom ratnici ne propustite u petak, 2. prosinca, u 23 sata na Trećem. Riječ je o snažnoj i potresnoj priči s izvanrednim glumačkim kreacijama te filmu koji je pronio slavu novozelandske kinematografije širom svijeta. 

Novozelandski domoroci Maori prividno su uključeni u društvo svoje zemlje, no u biti ih je bijela doseljenička "civilizacija" odbacila. Film prikazuje raspad jedne maorske obitelji. Muž i žena u srednjim su godinama. On je nezaposlen, pijanac i vrijeme najčešće provodi s prijateljima u kafiću slušajući glazbu. Žena se nastoji brinuti o petero djece i sanja o skladnom obiteljskom životu.

Mlađeg sina zbog pljačke uhiti policija i on vrijeme provodi zatvoren pod nadzorom socijalnog radnika. Kada otac teško premlati majku, najstariji sin ode od kuće i pridruži se bandi koja održava ratničke običaje svojih plemenskih predaka. U tom času obitelj se počinje raspadati. Žena s djecom želi napustiti muža, no prije nego što to učini, jedan od muževih "pajdaša" siluje njihovu trinaestogodišnju kćer...

U ostvarenju ONCE WERE WARRIORS iz 1994. godine, snimljenom prema romanu Alana Duffa, glume Owen Rena, Temuera Morrison, Mamaengaroa Kerr-Bell, Shannon Williams, Taungaroa Emile, Julian Arahanga.

Scenarij potpisuje Riwia Brown, a režiju Lee Tamahori.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!