18:28 / 13.07.2021.

Autor: HRT

Bilo jednom u Americi

Subota 24. srpnja na Trećem

Subota 24. srpnja na Trećem

Foto: Bilo jednom u Americi / film

U subotu 24. srpnja na Trećem programu u 20:40 prikazujemo dramu Bilo jednom u Americi ( ONCE UPON A TIME IN AMERICA, 1984.). Posljednji film Sergia Leonea (Bilo jednom na Divljem zapadu, Za šaku dolara) sigurno je jedan od najboljih ikad snimljenih gangsterskih filmova. Ispričan je uglavnom u flashbackovima i flashforwardima, nekonvencionalnom, razlomljenom naracijom. Možda je to i najrealističniji Leoneov film, koji do najsitnijih pojedinosti evocira dvadesete godine prošlog stoljeća.

David 'Noodles' Aaronson (R. de Niro) kao starac se vraća u mjesto svoga odrastanja, Brooklyn. Sjeća se djetinjstva i mladosti, kao i događaja koji su ga natjerali u progonstvo i kad su stradali njegovi prijatelji, Bercovicz, Stein i Goldberg. Njih četvorica od ranog djetinjstva naučeni džepariti na ulici, držali su se zajedno i u tinejdžerskim danima.

Tada su u zajednički kovčeg spremali bogatstvo koje su skupili od prošnje do mafijaških poslova. Za vrijeme jedne takve operacije ubijen je peti član njihove družbe, a Noodles se osvetio. Zbog toga je završio u zatvoru, a to je prekinulo i njegovu dječačku romansu s lijepom Deborom (E. McGovern)...

Film je osvojio nagrade BAFTA u kategorijama za najbolju kostimografiju (Gabriella Pescucci) i glazbu (Ennio Morricone), a za istu nagradu bili su nominirani i Tonino Delli Colli za najbolju kameru, Sergio Leone za najbolju režiju, te Tuesday Weld za najbolju sporednu glumicu.

Za Zlatni globus bili su nominirani Sergio Leone za najbolju režiju, te Ennio Morricone za najbolju filmsku glazbu.

U naslovnim su ulogama Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Tuesday Weld, Joe Pesci, Danny Aiello, Jennifer Connelly.

Scenarij potpisuje Leonardo Benvenuti (prema romanu Harry Grey), a režiju Sergio Leone.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!