Bit će krvi

11.01.2022.

13:02

Autor: HRT

Ponedjeljak, 24. siječnja na Drugom

Ponedjeljak, 24. siječnja na Drugom

Foto: Bit će krvi / film

Dramu Bit će krvi, sa Danielom Day-Lewisom u glavnoj ulozi, za koju je, među ostalim, osvojio i nagradu Oscar, prikazujemo u ponedjeljak, 24. siječnja, na Drugom u 21 sat.

video thumb

Daniel Plainview i njegov sin neovisni su naftaši u potrazi za novim izvorima u Kaliforniji početkom 20. stoljeća. Pritom se sukobljavaju s mladim propovjednikom, Elijem Sundayjom, jednako ambicioznim kao što su i oni. Njihova borba postaje središte zastrašujućeg, crnohumornog putovanja u ponor ludila...

U filmu THERE WILL BE BLOOD iz 2007. godine glume Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin J. O'Connor, Ciarán Hinds i drugi. Paul Thomas Anderson scenarist je i redatelj ostvarenja koje se djelomično temelji na romanu Nafta! Uptona Sinclaira.

Film je dobio brojne pohvale filmskih kritičara za fotografiju, režiju i scenarij, a posebice za glumačku izvedbu D. Day-Lewisa, koji je osvojio Oscara, BAFTA-u, Zlatni globus, nagradu Udruge filmskih glumaca, NYFCC i IFTA za najboljega glumca itd.

Film je uvršten na nekoliko popisa najboljih filmova 21. stoljeća, a mnogi ga kritičari svrstavaju među prvih deset. Na 80. dodjeli nagrada Oscar film je nominiran u osam kategorija, uključujući i onu za najbolji film i najbolju režiju (Anderson). Osvojio je dva Oscara - za najboljega glumca (Day Lewis) i najbolju fotografiju (Robert Elswit).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!