Bliski susreti treće vrste

09.03.2023.

Zadnja izmjena 08:14

Autor: HRT

Subota, 18. ožujka na Trećem

Subota, 18. ožujka na Trećem

Foto: Bliski susreti treće vrste / film

Kao temelj za film slavnom Stevenu Spielbergu poslužila je knjiga The UFO Experience dr. J. Allena Hyneka (tehnički savjetnik za film, a nakratko se u njemu i pojavljuje). Znanstvenofantastični klasik Bliski susreti treće vrste emitiramo u subotu, 18. ožujka, u 20:10 na Trećem. 

Pokušavajući otkriti razlog nestanka struje u ruralnom dijelu Indiane, električar Roy Neary doživi bliski susret s NLO-om. Zatim upozna Jillian Guiler i njezina sina, koji su također doživjeli susret. Uskoro iznad njih počnu prelijetati mali svjetleći NLO-i. Roy je ospjednut viđenim i vrijeme provodi pokušavajući od gline napraviti maketu neobične planine. Jillianinu kuću opsjedaju NLO-i, te joj usprkos njezinim nastojanjima da ih spriječi, uzimaju sina. Istodobno, francuski znanstvenik Claude Lacomb okuplja znanstvenike cijeloga svijeta u pripremama za susret s izvanzemaljcima... 

Subota, 18. ožujka na Trećem

Subota, 18. ožujka na Trećem

Foto: Bliski susreti treće vrste / film

Film Bliski susreti treće vrste redatelja i scenarista Stevena Spielberga postigao je fantastičan uspjeh kad se pojavio 1977. Spielberg je izvrsne specijalne efekte spojio s inteligentnom pričom u kojoj su izvanzemaljci prikazani kao dobroćudna stvorenja, što je do tada bilo rijetko. Takva se kombinacija pokazala dobitnom, a to je potvrdio i kasniji uspjeh s E.T.-jem.

Tri godine nakon premijere Spielberg je u distribuciju pustio Bliske susrete treće vrste - Specijalno izdanje u kojem je proveo neke izmjene, od kojih je najpoznatija završna, s pogledom na unutrašnjost izvanzemaljske letjelice. Gotovo je jednoglasna bila ocjena da je nova verzija još bolja. 

Subota, 18. ožujka na Trećem

Subota, 18. ožujka na Trećem

Foto: Bliski susreti treće vrste / film

U filmu CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND glume Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon, Cary Guffey, Bob Balaban, Lance Henriksen, Carl Wheaters.

Film je bio nominiran za Oscara u kategorijama režije, sporedne ženske uloge (M. Dillon), montaže, scenografije, glazbe, zvuka, specijalnih efekata, a dobio ih je za najbolju fotografiju (Vilmos Zsigmond), te specijanog za montažu zvučnih efekata. Riječ je, bez sumnje, o jednom od najuspješnijih znanstvenofantastičnih filmova svih vremena, koji s vremenom nimalo ne gubi na atraktivnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!