19:36 / 05.11.2021.

Autor: HRT

Bogovi i čudovišta

Subota, 20. studenoga na Trećem

Subota, 20. studenoga na Trećem

Foto: Bogovi i čudovišta / film

Američko-britansku biografsku dramu Bogovi i čudovišta emitiramo u subotu, 20. studenoga, na Trećem u 22:15.

Godine 1957. glasoviti redatelj James Whale majstor horora iz 30-ih i ranih 40-ih, živi na raskošnom imanju o kojem skrbi sluškinja Hanna. Whale je ciničan i na jeziku oštar i prije gotovo dva desetljeća povukao se iz svijeta filma, te na zgražanje predane kršćanke Hanne u svojoj vili često ugošćuje naočite mlade muškarce. Whale je nedavno doživio moždani udar, a posljedica su sve češće halucinacije i nesvjestice, te je svjestan da bi mu smrt uskoro mogla pokucati na vrata.

Kad se jednog dana kao vrtlar na njegovu imanju zaposli markantni bivši marinac Clayton Boone, Whale baci oko na mladića koji ništa ne zna o njegovoj spolnoj orijentaciji. Kad mu stari redatelj predloži da mu pozira kao slikarski model, Boone će početi naslućivati o čemu je riječ. Unatoč tome shvatit će i da ga Whale na neobičan način intrigira, pa čak i fascinira, zbog čega će pristati na ulogu modela...

Subota, 20. studenoga na Trećem

Subota, 20. studenoga na Trećem

Foto: Bogovi i čudovišta / film

Izvrsna biografska drama scenarista i redatelja Billa Condona izuzetno je uspjela adaptacija biografskog romana "Father of Frankenstein" Christophera Brama. Ekscentrični James Whale jedan je od najvažnijih autora u žanru horora iz razdoblja klasičnog Hollywooda 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, filmaš koji je antologijskom horor-dramom "Frankenstein" iz 1931., ujedno i prvim zvučnim hororom uopće, navijestio razvoj žanra čije su temelje udarili njemački klasici F. W. Murnau i Robert Wiene.

Priču o posljednjim danima Whaleova života autor Bill Condon režira uistinu impresivno, kreirajući iznimno atmosferično, sugestivno, nenametljivo stilizirano i vizualno dojmljivo djelo koje nose izuzetno raspoložene glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi filma GODS AND MONSTERS iz 1998. godine nastupa sjajni i zasluženo za Oscara nominirani Ian McKellen (Posljednji akcijski junak, Bent, trilogija X-Men), glumac proslavljen rolom Gandalfa u trilogiji "Gospodar prstenova" i hitu "Hobit: Neočekivano putovanje", a pored Lynn Redgrave njegovi su partneri Brendan Fraser (serijal "Mumija", "Mirni Amerikanac", "Fatalna nesreća") i Lolita Davidovich (Guverner i striptizeta, Cainovo prokletstvo).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!