Krotitelj Morant

23.09.2022.

18:32

Autor: HRT

Srijeda, 5. listopada na Trećem

Srijeda, 5. listopada na Trećem

Foto: Krotitelj Morant / film

Ratna drama snimljena prema istinitom događaju, Krotitelj Morant, slijedi u srijedu, 5. listopada, na Trećem programu u 22:55 u ciklusu Filmovi Down Under. Snažna je to drama proslavljenoga australskog redatelja Brucea Beresforda koji je poznat po filmu Vozeći gospođicu Daisy, za koji je dobio Oscara.  

Godina je 1901. Časnik Harry Morant s dvojicom kolega našao se na vojnom sudu. Optuženi su za zločinačke akcije tijekom vojnih operacija - za smrt kapetana Hunta, umorstva zarobljenika i umorstvo njemačkoga misionara. Oni nisu počinili zločine i ne osjećaju se krivi.

Vojska im dodjeljuje odvjetnika kojem je ovo prvi slučaj, pa se čini da su im slabi izgledi za uspjeh. Međutim, odvjetnik je vrlo spretan, a daljnja istraga sve više otkriva kako su časnici iskorišteni da se prikriju pravi krivci sa samog vojnog vrha...   

Edward Woodward, Jack Thompson, John Waters, Bryan Brown, Rod Mullinar, Lewis Fitz-Gerald, Charles Tingwell i Frank Wilson glume u australskom filmu Breaker Morant iz 1979. godine. Scenaristi ostvarenja su Jonathan Hardy, David Stevens i redatelj Bruce Beresford.

Film Breaker Morant 1980. bio je nominiran za Oscara, za najbolji scenarij, B. Beresford za Zlatnu palmu itd.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!