08:13 / 08.10.2021.

Autor: HRT

Čovjek sa željeznom maskom

Subota, 23. listopada na Prvom

Subota, 23. listopada na Prvom

Foto: Čovjek sa željeznom maskom / film

U subotu, 23. listopada na Prvom programu u 20:10 pogledajte dramu Čovjek sa željeznom maskom (The Man in the Iron Mask,1998.). Film je dobitnik je ASCAP Award, Bogey Award, a nominiran je i za CDG Award u kategoriji najbolje kostimografije. G. Depardieu bio je nominiran za European Film Awards u kategoriji europskoga glumca koji je postigao uspjeh i u svjetskoj kinematografiji. Redatelj Randall Wallace okupio je sjajnu glumačku ekipu u ulogama mušketira i mladim di Capriom u ulozi kralja. Svoje slavne mušketire Alexandre Dumas opisao je u tri romana: Tri mušketira, Dvadeset godina poslije i Čovjek sa željeznom maskom. Ostale poznate verzije ovoga rado ekraniziranoga Dumasova djela jesu: verzija Williama Richerta iz 1998. godine, potom Mikea Newella iz 1977., s Richardom Chamberlainom, Louisom Jourdanom i Ianom Holmom u glavnim ulogama, odnosno, njihov prethodnik iz 1939. kultnoga redatelja Jamesa Whalea.

Subota, 23. listopada na Prvom

Subota, 23. listopada na Prvom

Foto: Čovjek sa željeznom maskom / film

Godine 1638. mladi kralj Luj XIV. (L. Di Caprio) živi na svom dvoru u luksuzu dok građani Francuske umiru od gladi. Od četvorice mušketira, koji su vjerno služili njegovome ocu, jedino je D'Artagnan (G. Byrne) ostao u kraljevoj službi. On je sada kapetan kraljevske garde i čuva mladoga vladara po cijenu vlastita života.

Ostala trojica - Aramis (J. Irons), Athos (J. Malkovich) i Porthos (G. Depardieu) - žive mirnim civilnim životom. Aramis je vođa jezuitskoga reda, Porthos posve predan svjetovnim užicima, a Athos ponosni otac mladoga Raoula (P. Sarsgaard). Raoul je zaručen za lijepu i čednu Christine, no onoga trenutka kada na nju oko baci razvratni Luj, njegovoj sreći je kraj.

Očajni Athos, ali ni ostali mušketiri, više ne mogu podnositi takovo ponašanje mladoga kralja i odluče se za nevjerojatan plan kojim će okrutnoga vladara zauvijek smijeniti...

Subota, 23. listopada na Prvom

Subota, 23. listopada na Prvom

Foto: Čovjek sa željeznom maskom / film

Glumačku postavu čine Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich, Gérard Depardieu, Gabriel Byrne, Peter Sarsgaard.

Scenarist i redatelj je Randall Wallace.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!