Dobro došli u Sarajevo

29.07.2022.

16:53

Autor: HRT

Subota, 13. kolovoza na Prvom

Subota, 13. kolovoza na Prvom

Foto: Dobro došli u Sarajevo / film

U subotu 13. kolovoza na Prvom programu u 22:35 slijedi film Dobro došli u Sarajevo. Ratni film prema istinitome događaju kojemu kao uvod služe dokumentarne snimke porušenoga Vukovara. 

Realiziran po uzoru na mnoge slične filmove s novinarima kao promatračima, a zatim sudionicima ratnih događanja (npr. "Godina opasnog života" Petera Weira) film, ako i ne ponire dovoljno duboko u razloge prikazane ratne tragedije, ipak mjestimično vrlo sugestivno dočarava tragično stanje u kojem se našlo Sarajevo.

Michael Winterbottom, prilično istaknuti redatelj novijeg naraštaja britanskih sineasta, okupio je ekipu dosta poznatih međunarodnih glumaca, na primjer Woodyja Harrelsona (Larry Flint), Emily Lloyd, Marisu Tomei, Stephen DillaneGoran Višnjić i druge. 

Film WELCOME TO SARAJEVO snimljen je 1997. godine prema knjizi "Natasha's Story" novinara Michaela Nicholsona, a scenarist je Frank Cottrell Boyce.

Sarajevo tijekom rata u Bosni, grad pod udarom granata i snajpera vojnih i paravojnih jugoslavenskih postrojba, grad kojim bespomoćno kruže međunarodni promatrači i radoznali novinari. Jedan od njih, Britanac Henderson (S. Dillate), u početku tek neutralni promatrač, zainteresira se za sudbinu djevojčice Emire (E. Nušević), prepuštene samoj sebi u užasima rata. Odluči prebaciti je u Britaniju, pothvat vezan uz velike opasnosti...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!