Doviđenja, djeco

13.09.2022.

12:47

Autor: HRT

Subota, 24. rujna na Trećem

Subota, 24. rujna na Trećem

Foto: Doviđenja, djeco / film

Francusko-njemačku dramu Doviđenja, djeco ne propustite u subotu, 24. rujna, na Trećem programu u 20:15. Film je inspiriran stvarnim slučajem koji je doživio njegov redatelj i scenarist, Louis Malle.

Zima 1943. godine. Julien pohađa katoličku školu u okupiranoj Francuskoj, u kojoj i živi s ostalim učenicima. Jednoga dana ravnatelj škole, svećenik Jean, uvede u školu trojicu novih učenika. Jedan od njih je Jean Bonnet, marljiv i šutljiv mladić koji se sprijatelji s Julienom. Školarci ne znaju da je Jean Židov i da ga svećenici skrivaju pred nacistima. Julien slučajno sazna istinu o Jeanovu podrijetlu, ali obeća da ga neće izdati...

Redatelj i scenarist filma Louis Malle kao dječak je pohađao katoličku školu u okupiranoj Francuskoj i znao je za slučaj trojice židovskih mladića koji su pod lažnim imenima živjeli i pohađali nastavu s ostalim školarcima.  

Subota, 24. rujna na Trećem

Subota, 24. rujna na Trećem

Foto: Doviđenja, djeco / film

Mnogo godina kasnije, redatelj je iz tog potresnog događaja (svi su, uključujući i svećenika ravnatelja, završili u koncentracijskom logoru) ostvario izvrstan film koji je osvojio neke od prestižnih međunarodnih nagrada, među kojima i sedam Césara te Zlatnog lava u Veneciji.

Vrijednost filma je u tome što na vrlo uvjerljiv način dočarava atmosferu ratom zahvaćene Francuske, i to kroz oči štićenika katoličke škole, pričajući napetu i mjestimično dirljivu priču o dječačkom prijateljstvu koje je ratni vihor zauvijek prekinuo. Film je postigao priličan uspjeh kod publike i kritike.

U filmu AU REVOIR LES ENFANTS iz 1987. godine glume Gaspard Manesse, Raphaël Fejtö, Francine Racette, Stanislas Carré de Malberg, Philippe Morier-Genoud.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!