08:38 / 06.05.2022.

Autor: HRT

Dvije Engleskinje i kontinent

Subota, 21. svibnja na Trećem

Subota, 21. svibnja na Trećem

Foto: Dvije Engleskinje i kontinent / film

Francuska romantična drama Dvije Engleskinje i kontinent na rasporedu je u subotu, 21. svibnja, u 18:15 na Trećem programu HTV-a. 

Pariz, početak 19. stoljeća. Mladić Claude Roc iz imućne građanske obitelji živi s majkom provodeći poprilično bezbrižnu svakodnevicu. Jednog dana upozna lijepu kiparicu iz Walesa Ann Brown s kojom se ubrzo sprijatelji prihvativši njezin poziv da ju posjeti u domovini. Ondje sretne njezinu sestru, učiteljicu Muriel, i uskoro se zaljubi u nju. Međutim, njihovu vezu osujeti Claudeova majka tražeći od sina da se vrati u Francusku uvjeravajući ga da, ako istinski voli Muriel, privremena razdvojenost neće štetiti njihovoj ljubavi... 

Subota, 21. svibnja na Trećem

Subota, 21. svibnja na Trećem

Foto: Dvije Engleskinje i kontinent / film

Devet godina nakon što je ekranizirao roman Jules i Jim Henri-Pierrea Rochéa, postigavši veliki uspjeh i među kritikom i među publikom, François Truffaut 1971. predstavio je filmsku prilagodbu još jednog Rochéovog teksta. Riječ je o romanu Dvije Engleskinje i kontinent čija je tema također ljubavni trokut, no ovaj put između jednog muškarca i dviju žena. Unijevši u filmsku adaptaciju literarnog izvornika štošta od svojih pogleda na život i ljubav, Truffaut je režirao zasigurno najpodcjenjeniji film u karijeri koji je nakon premijere doživio niz loših ocjena kritičara, baš kao i komercijalnu katastrofu u francuskim kinima. 

Subota, 21. svibnja na Trećem

Subota, 21. svibnja na Trećem

Foto: Dvije Engleskinje i kontinent / film

To ne čudi zna li se da je redatelj uoči premijere morao skratiti film za punih dvadeset minuta koje su dodane tek nakon njegove smrti 1984. Razočaran prijmom filma, Truffaut sve do smrti nije dopuštao da se filmu dodaju izbačene scene. Tako je film zasjao tek 1985. kad je dobio neusporedivo bolje kritike nego li četrnaest godina ranije. Iako nije mogao doseći slavu filma Jules i Jim, Truffautu je posthumno ipak priznato da je realizirao duboko emotivan film snažnih likova i jednako takvih odnosa među njima.

Jean-Pierre Léaud, Kika Markham, Stacey Tendeter, Sylvia Marriott, Marie Mansart, Philippe Léotard, David Markham glume u filmu LES DEUX ANGLAISES ET LE CONTINENT iz 1971. godine. Scenaristi su redatelj François Truffaut i Jean Gruault.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!