20:02 / 27.01.2022.

Autor: HRT

Filmska večer Víctora Ericea

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U subotu, 29. siječnja, na Trećem programu HTV-a ne propustite filmsku večer Víctora Ericea.

Filmska večer započinje dramom Duh košnice koja je na rasporedu u 20:05. Riječ je o redateljevu debitantskom uratku iz 1973. godine koje se smatra remek-djelom španjolske kinematografije. Unatoč cenzorima u Španjolskoj, koja je u vrijeme snimanja i prikazivanja bila pod Francovim režimom, film je zapravo simbolički prikaz života pod njegovom vlašću.

video thumb

Priča se, naime, odvija nakon pobjede generala Franca u Španjolskom građanskom ratu, u zabačenom selu 1940-ih gdje život protječe mirno i bez ikakvih događanja. Dvije djevojčice gledaju film Frankenstein, a zatim jedna od njih kreće u potragu za ovim ljupkim stvorenjem...

U ostvarenju glavne uloge imaju Fernando Fernán Gómez, Teresa Gimpera i Ana Torrent, a scenarij potpisuju redatelj Erice, Ángel Fernández Santos te Francisco J. Querejeta.

Subotom na Trećem

Subotom na Trećem

Foto: Posebni dodaci / HRT

Nakon filma, u ovotjednim Posebnim dodacima s našim najboljim filmskim kritičarima i filmolozima razgovaramo o redatelju Ericeu i španjolskoj kinematografiji. Potom u 22 emitiramo i redateljev uradak Jug, melankoličnu priču o djevojčici koja živi u gradu na sjeveru, dok je neodoljivo privlače tajne egzotičnog juga koje utjelovljuje njezin otac...

Za film snimljen prema istoimenom kratkom romanu Adelaide Garcíje Morales, na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu 1983. Víctor Erice bio je nominiran za Zlatnu palmu, a u Chicagu sljedeće godine osvojio je nagradu Zlatni Hugo za najbolji dugometražni film.

Glumački ansambl predvode Omero Antonutti, Sonsoles Aranguren i Icíar Bollaín. Scenarist je Jose Luis Lopez Linares.

U nastavku slijedi drugi dio emisije Posebni dodaci.

Filmska večer Víctora Ericea - subota na Trećem u 20:05!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!