Francuska veza

15.01.2022.

12:42

Autor: HRT

Nedjelja, 30. siječnja na Drugom

Nedjelja, 30. siječnja na Drugom

Foto: Francuska veza / film

U nedjelju, 30. siječnja, na Drugom programu u 20:05 prikazujemo američki kriminalistički film Francuska veza.

Newyorški detektivi Jimmy Popeye Doyle i Buddy Cloudy Russo rade u odjelu za narkotike. Dopadne ih zadatak da prekinu lanac transporta heroina iz južne Francuske u Sjedinjene Države. Trag ih dovede do newyorške trgovine slatkišima čiji bi vlasnici, Sal Broca i njegova supruga Angie, mogli biti umiješani u slučaj. Istodobno, u francuskom gradu Marseilleu, otmjeni bogataš Alain Charnier, "kralj" mjesnoga narkomiljea, organizira poslove vezane uz prodaju heroina Amerikancima. Kako je informiran o napredovanju istrage Popeyea i Cloudyja, odluči ih ukloniti i osigurati protok droge...

Nedjelja, 30. siječnja na Drugom

Nedjelja, 30. siječnja na Drugom

Foto: Francuska veza / film

Francuska veza izvrstan je film, adaptiran prema istoimenom romanu Robina Moorea, koji na dojmljiv naturalističan način prikazuje svijet stvarne prekooceanske narko-veze koja je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih prevozila drogu od Turske preko Francuske u Sjedinjene Države. Svojim stilom i ozračjem film je početkom sedamdesetih godina bio novina unutar žanra originalno koristeći dokumentarističke elemente u svrhu postizanja realističnosti tadašnjeg "uličnog" (i kriminalnog) New Yorka.

Uz sjajnu priču i glumce, film iz 1971. godine krase uzbudljive, izrazito akcijske scene policijskih potjera. U glumačkom ansamblu su Gene Hackman, Fernando Rey, Roy Scheider, Tony Lo Bianco, Marcel Bozzuffi, Frédéric de Pasquale, Bill Hickman... Scenarist je Ernest Tidyman, a redatelj William Friedkin.

Film FRENCH CONNECTION osvojio je pet Oscara - za najbolji film, režiju, montažu, glavnu mušku ulogu i scenarij.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!