23:04 / 29.07.2021.

Autor: HRT

Iznenada prošlog ljeta

Nedjelja, 8. kolovoza na Prvom

Nedjelja, 8. kolovoza na Prvom

Foto: Iznenada prošlog ljeta / film

U nedjelju 8. kolovoza na Prvom programu u 8:05 i 23:40 prikazujemo melodramu Iznenada prošlog ljeta (SUDDENLY, LAST SUMMER; 1959.). Godine 1960. nominirana za Oscara u kategorijama najbolje scenografije te glavnih ženskih uloga  Katherine Hepburn i  Elizabeth Taylor, koja je osvojila i Zlatni globus te prestižnu talijansku filmsku nagradu David di Donatello, izvrsna melodrama redatelja Josepha L. Mankiewicza (Sve o Evi, Bosonoga kontesa) uspjela je adaptacija istoimenog kazališnog komada glasovitog Tennesseeja Williamsa. 

Williams se i u ovoj dramskoj jednočinki, koju je u scenarij pretočio i Gore Vidal, bavi svojim omiljenim motivom, analizom dominantno licemjernih odnosa u disfunkcionalnim dobrostojećim obiteljima opterećenima naglašenim patrijarhatom ili matrijarhatom, koje prikazuje na provokativan i za ondašnje pojmove gotovo šokantan način.

Mankiewiczeva režija je sigurna i sugestivna, a osim sjajnih uloga dvostruke oskarovke Elizabeth Taylor, četverostruke oskarovke Katherine Hepburn i za Oscara četiri puta nominiranog Montgomery Clifta, vrijedi izdvojiti i odličnu fotografiju također oskarovca Jacka Hildyarda.

Nedjelja, 8. kolovoza na Prvom

Nedjelja, 8. kolovoza na Prvom

Foto: Iznenada prošlog ljeta / film

New Orleans 1937. godine. Mlada Catherine Holly (E. Taylor) pretjerano je senzibilna i mentalno nestabilna djevojka o kojoj u raskošnoj kući s velikim tropskim vrtom odveć predano skrbi njezina bogata teta Violet Venable (K. Hepburn). Razlog djevojčine psihičke nestabilnosti i histeričnih ispada leži u činjenici da je vidjela nešto povezano s nasilnom smrću svog rođaka, Violetina sina Sebastiana.

Violet se boji da bi Catherine u takvom stanju mogla reći nešto o Sebastianovoj navodnoj homoseksualnosti, čime bi izazvala skandal te nju dovela u vrlo neugodnu situaciju. O djevojčinu mentalnom zdravlju skrbi neurokirurg John Cukrowicz (M. Clift) iz Chicaga, koji vodi intenzivne i duge razgovore i s Violet i s Catherine. Čini se da su njih dvije u oštrom sukobu, osobito od prošlog ljeta otkad je Sebastian ubijen tijekom odmora koji je s Catherine provodio u Španjolskoj. A da sve bude gore, Violet je uz pomoć dr. Hockstadera (A. Dekker), ravnatelja bolnice koju ona izdašno financira, odlučila Catherine poslati na lobotomiju...

U filmu glume Elizabeth Taylor, Katherine Hepburn, Montgomery Clift, Albert Dekker, Mercedes McCambridge, Gary Raymond, Mavis Villiers, Patricia Marmont, Joan Young, Maria Britneva...

Scenaristi su Gore Vidal i Tennessee Williams, a režiser Joseph L. Mankiewicz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!