Jane Eyre

16.11.2022.

07:58

Autor: HRT

Subota, 26. studenoga na Drugom

Subota, 26. studenoga na Drugom

Foto: Jane Eyre / film

Lik mlade Jane, djevojčice odrasle u sirotištu, darovite crtačice, inteligentne, oštroumne i duhovite sugovornice, strastvene djevojke koja zbog ljubavi ne preza ni od kršenja društvenih normi, nadahnuo je dvadesetak igranih filmova, gotovo jednako toliko TV serija i drama, kazališnih predstava, baleta, književnih djela. U subotu, 26. studenoga na Drugom programu u 23:05 prikazujemo dramu  Jane Eyre (2011.). 

Jane je siroče. Do desete godine odgaja ju žena njezina ujaka, no kako u toj obitelji nije dobro došla, ujna koristi priliku da Jane pošalje u internat za siročad. Ondje Jane u teškim uvjetima ostaje nekoliko godina, a zatim bježi i putuje iz mjesta u mjesto dok ne nađe posao guvernante kod hirovitog gospodina Rochestera...

Subota, 26. studenoga na Drugom

Subota, 26. studenoga na Drugom

Foto: Jane Eyre / film

Jane Eyre: The Autobiography najpoznatiji je roman Charlotte Brontë, najstarije od triju sestara Brontë, koje su bile književnice i pjesnikinje. Zajedno su objavile svoju prvu knjigu, zbirku pjesama. Dvije godine mlađa Emily proslavila se romanom Orkanski visovi, a najmlađa, Anne, koja nije doživjela ni 20 godina, romanom Agnes Gray. I Charlotte i Emily umrle su mlade. Sestre Brontë bile su iznimno darovite spisateljice nesputanog duha. Modernost njihovih likova, među kojima je Jane Eyre prototip slobodnog ženskog duha, očituje se u svim aspektima društvenog života, osobito u pogledu ženske pozicije, prava na jednakost, nelicemjernom i slobodoumnom poimanju ljubavi i seksualnosti, umjetnosti, religije itd. Objavljen 1847. godine, roman Jane Eyre: The Autobiography bio je književna pojava ispred svog vremena.

Subota, 26. studenoga na Drugom

Subota, 26. studenoga na Drugom

Foto: Jane Eyre / film

Ovaj film o Jane Eyre snimljen 2011. godine, prema scenariju Moire Buffini, režirao je daroviti američki redatelj Cary Fukunaga (1977.), koji je već za svoj kratki studentski film Victoria para chino (2004.) osvojio niz nagrada. A za prvi dugometražni film, Bez imena (2009.), proglašen je najboljim debitantnom u Stockholmu i Edinburghu, osvojio nagradu za režiju na Sundanceu itd. Film "Jane Eyre" bio je nominiran za nagradu Goya kao najbolji europski film 2012. godine, bio je u nominaciji za Oscara za kostime (Michael O'Connor), a uistinu izvrsni M. Fassbender kao Rochester i M. Wasikowska kao Jane osvojili su više glumačkih nagrada.

Subota, 26. studenoga na Drugom

Subota, 26. studenoga na Drugom

Foto: Jane Eyre / film

Uloge tumače Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Judy Dench, Jamie Bell.

Scenarij Moira Buffini, režija Cary Fukunaga.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!