Kagemusha

30.03.2023.

10:40

Autor: HRT

Subota, 1. travnja na Trećem

Subota, 1. travnja na Trećem

Foto: Kagemusha / film

Povijesni spektakl "Kagemusha" koji prikazujemo u subotu, 1. travnja na Trećem programu u 20:10 jedan je od najboljih filmova legendarnog japanskog redatelja Akire Kurosawe (1910.-1998.), potpisnika remek-djela kao što su "Sedam samuraja", "Skrivena tvrđava", "Tjelesna straža", "Rašomon" i "Dersu Uzala". Realiziran uz veliku produkcijsku pomoć Kurosawinih američkih štovatelja Francisa Forda Coppole i Georgea Lucasa, "Kagemusha" je vizualno čaroban i narativno superioran film o besmislu vladanja i ratovanja, ujedno i velebna studija odnosa stvarnosti i iluzije. Nominiran za Oscara u dvije kategorije, "Kagemusha" je 1980. godine na Canneskom filmskom festivalu podijelio Zlatnu palmu s mjuziklom Boba Fosseja "Sav taj jazz".

Subota, 1. travnja na Trećem

Subota, 1. travnja na Trećem

Foto: Kagemusha / film

Trojica moćnih klanova bore se za prevlast nad Japanom. Najsnažniji među njima je klan Takeda, kojim rukovodi Shingen. Jednoga dana Shingenov brat Nobukado spasi s vješala sitnog propalicu koji neobično nalikuje Shingenu vjerujući kako bi varalica jednoga dana klanu mogao zatrebati kao vojskovođin dvojnik.

Taj dan uistinu dođe nakon što je Shingen smrtno ranjen. Nobukado i najbliži Shingenovi suradnici pripreme siromašnog propalicu da glumi Shingena i održava privid da je ovaj živ, kako bi njihov klan sačuvao vodeću poziciju.

Lopov nerado preuzima ulogu vladara, smatrajući kako su sitni lopovi puno pošteniji od vojskovođa koji ljude nepotrebno odvode u smrt...

Subota, 1. travnja na Trećem

Subota, 1. travnja na Trećem

Foto: Kagemusha / film

Glumačku ekipu čine Tatsuya Nakadai, Tsutomu Yamazaki, Kenichi Hagiwara, Jinpachi Nezu, Hideji Otaki.

Scenarij Masato Ide i Akira Kurosawa koji je ujedno i redatelj. 

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!