King Kong

13.09.2023.

07:48

Autor: HRT

Prvu verziju "Kinga Konga" stvorio je veliki američki pustolov, producent i bliski prijatelj i suradnik redatelja Johna Forda (s kojim je osnovao producentsku kuću Argosy Pictures i 1956. bio producent redateljevog remek-djela "Tragači") Merian C. Cooper - potpisan je i kao koredatelj s Ernestom B Schoedsackom, 1933. godine. To klasično ostvarenje pustolovne fantastike prerada je bajke o ljepotici i zvijeri, s briljantno smišljenim i vizualno provedenim sučeljavanjem egzotičnog svijeta primitivne divljine i urbane civilizacije.

Galerija
Nedjelja, 24. rujna na Prvom, Foto: King Kong/film
Nedjelja, 24. rujna na Prvom, Foto: King Kong/film

Drugu verziju stvara glasoviti talijanski filmski mogul Dino De Laurentiis 1976. godine u kojoj promovira svoju novu zvijezdu Jessicu Lange u ulozi ljepotice u koju se zaljubi King Kong. De Laurentiis je modernizirao klasičnu pustolovnu priču motivom traganja za naftom u tropskoj divljini, no zadržao je osnovnu bajkovitu priču s nesretnim svršetkom.

Treću verziju stvara redatelj i producent Peter Jackson nakon golemog uspjeha s trilogijom "Gospodar prstenova". Jackson se vraća Cooperovu izvorniku, preuzima osnovnu priču o filmskoj ekipi koja kreće u pustolovinu i dodaje joj središnji dio filma s dinosaurima i kukcima, u kojemu do savršenstva koristi digitalnu tehnologiju. Jacksonov "King Kong" jednako je vrijedan, maštovit i majstorski napravljen kao i slavni izvornik, a u svjetskim kinima postigao je veliki uspjeh.

Nedjelja, 24. rujna na Pvom

Nedjelja, 24. rujna na Pvom

Foto: King Kong / film

Godina je 1933., doba velike gospodarske krize u SAD-u. Nezaposlenu njujoršku glumicu Ann Darrow, prisiljenu krasti zbog gladi, iz nevolje izbavi filmaš Carl Denham i nagovara je da prihvati glavnu žensku ulogu u filmu koji se snima u Aziji.

Ona prihvati i njih dvoje s ekipom krenu na put brodom. Denham ima kartu tajanstvenog Otoka lubanja i plati kapetanu Englehornu da skrenu s puta i doplove do otoka. Na brodu je dramatičar i scenarist Jack Driscoll koji se zaljubi u Ann.

Brod pristane uz otok i ekipa se iskrca, razgledavajući ostatke neke drevne i primitivne civilizacije. Nakon što je jedan član filmske ekipe ubijen, shvate da ih gone domoroci i bježe, no Ann je uhvaćena i odvedena na obalu gdje je namjeravaju žrtvovati golemom gorili kojeg zovu Kong.

Filmska ekipa i dio posade vraća se u namjeri da spasi Ann. Ann je isprva užasnuta golemim gorilom, ali njegovo je ponašanje vrlo miroljubivo i nježno pa joj zvijer postaje simpatična. Driscoll uspije izbaviti Ann i oni bježe, što razbjesni gorilu koji kreće u potjeru.

Filmska ekipa namami Konga i uspava ga kloroformom, zaveže u brodskom skladištu i preveze u New York...

Nedjelja, 24. rujna na Prvom

Nedjelja, 24. rujna na Prvom

Foto: King Kong / film

U nedjelju, 24. rujna na Prvom programu u 20:15 prikazujemo pustolovno-fantastični film King Kong (2005.). 

Glumačku postavu čine Naomi Watts, Adrien Brody, Jack Black, Colin Hanks, Jamie Bell, Evan Parke, Lobo Chan, Kyle Chandler, Andy Serkis.

Scenarij Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens, režija Peter Jackson.

Nedjelja, 24. rujna na Prvom

Nedjelja, 24. rujna na Prvom

Foto: King Kong / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!