20:12 / 25.01.2021.

Autor: HRT

Klub boraca

Slojevita psihološka drama Davida Finchera

Slojevita psihološka drama Davida Finchera

Foto: Klub boraca /film

U petak 29. siječnja na Prvom programu HTV-a u 23:40 slijedi film Klub boraca u kojemu glavne uloge dojmljivo tumače Edward Norton i Brad Pitt. Film je 2000. godine bio nominiran za Oscara za specijalne efekte.

Dok u ustima osjeća hladnu cijev pištolja koji drži odlučni Tyler Durden, prestrašeni Jack prisjeća se kako je uopće dospio u tu situaciju. Još donedavno bio je činovnik u automobilskoj tvrtki i živio konformistički. Boreći se protiv neuroza i nesanice, odlučio je poslušati liječnički savjet i posjetiti grupnu terapiju pacijenata koji su teško bolesni. Susret sa stvarnim ljudskim nevoljama isprva mu je izuzetno pomogao, pa je počeo obilaziti različite skupne seanse i tako je upoznao ekscentričnu Marlu Singer. A onda je slijedilo poznanstvo s Tylerom Durdenom, neobičnim prodavačem sapuna, koji mu je ponudio smještaj nakon što je Jacku izgorio stan.  

Njihovo se intenzivno druženje polako počelo pretvarati u prijateljstvo sve dok jedne večeri Tyler nije od Jacka zatražio da ga snažno udari. Doživljena bol i prepuštanje životinjskim nagonima obojici su se izuzetno svidjeli, te su zaredale tučnjave. Postupno su se oko njih počeli okupljati znatiželjnici koji su se s vremenom i sami stali međusobno tući. Stoga su Tyler i Jack odlučili osnovati Klub boraca...

video thumb

Sadržaj je to izvrsne ekranizacije istoimenog debitantskog romana mladog američkog književnika Chucka Palahniuka, objavljenog 1996. Film je gotovo preko noći, kao i književni predložak, dobio kultni status. Sasvim zasluženo, jer četvrti film darovitog redatelja Davida Finchera tjeskobno je, vizualno fascinantno, intelektualno izazovno, precizno režirano i besprijekorno odglumljeno remek-djelo.

Fincher je roman pretvorio u iznimno slojevitu psihološku dramu koja savršeno funkcionira i kao vrlo zanimljiva politička alegorija. Isprva oštra i beskompromisna kritika otuđenog i dehumaniziranog suvremenog društva okrenutog površnoj zabavi i konzumerizmu, "Klub boraca" postupno postaje kompleksan psihološki portret samoživog i nezrelog pojedinca koji izlaz iz depresije i vlastiti odušak pronalazi u predavanju životinjskim nagonima i atavističkim porivima.

Klub boraca je 2000. godine bio nominiran za Oscara za specijalne efekte.  

U američkom psihološkom trileru/drami FIGHT CLUB iz 1999. godine glume Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Meat Loaf, Jared Leto, Zach Grenier...

Scenarist je Jim Uhls.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!