Komandos

04.03.2023.

12:03

Autor: HRT

Utorak, 14. ožujka na Drugom

Utorak, 14. ožujka na Drugom

Foto: Komandos / film

Film Komandos koji prikazujemo u utorak 14. ožujka na Drugom programu u 21:10 najveći je uspjeh u opusu redatelja Marka L. Lestera, autora kultnog filma "Class of 1984", adaptacije romana Stephena Kinga "Potpaljivačica" i klasika "Obračun u Malom Tokyju" (D. Lundgren i B. Lee). Za razliku od većine Lesterovih filmova, niskobudžetnih uradaka, Komandos je bogata produkcija zamišljena kao katalizator koji će od Arnolda Schwarzeneggera napraviti zvijezdu suvremenih akcijskih filmova, nakon što se taj austrijski bilder i višestruki Mister Universe afirmirao u pseudopovijesnim ostvarenjima podžanra mača i magije (Conan 1 i 2, Crvena Sonja) i u akcijskom znanstvenofantastičnom filmu Terminator.

Utorak, 14. ožujka na Drugom

Utorak, 14. ožujka na Drugom

Foto: Komandos / film

Cilj je postignut, jer je film bio vrlo gledan i ostvario je izvrsnu zaradu, a Schwarzenegger je postao najveća akcijska zvijezda svog vremena, koja je uvijek imala dobar smisao za humor, pa i samoironiju. Uz Schwarzeneggera istaknimo u glumačkoj ekipi ljupku R. D. Chong (Rat za vatru, New York - grad straha) i tada sasvim mladu A. Milano u ulozi kćerkice, koja je kasnije ostvarila zapaženu, ponajprije televizijsku karijeru.

Utorak, 14. ožujka na Drugom

Utorak, 14. ožujka na Drugom

Foto: Komandos / film

John Matrix umirovljeni je specijalac čije nekadašnje, također umirovljene, kolege netko ubija.

Uskoro zločinci osvanu i na Matrixovom imanju i otmu mu kćerkicu Jenny. Matrix tad shvati da iza svega stoji svrgnuti latinoamerički diktator Arius za kojeg radi bivši Matrixov čovjek, Bennett.

Njihov je plan prisiliti Matrixa da ubije demokratski izabranog latinoameričkog predsjednika, kako bi Arius ponovno preuzeo vlast. Matrix, međutim, kreće osloboditi Jenny, a u tome mu pomaže stjuardesa Cindy, koju je upoznao igrom slučaja...

Glumačku postavu čine Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, Dan Hedaya, Vernon Wells, James Olson, Alyssa Milano, David Patrick Kelly, Bill Duke.

Scenarij Steven E. de Souza (prema vlastitoj i priči Jepha Loeba i Matthewa Weismana), režija Mark L. Lester.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!