16:00 / 01.05.2021.

Autor: HRT

L.A. Povjerljivo

Nedjelja, 16. svibnja na Drugom

Nedjelja, 16. svibnja na Drugom

Foto: L.A. Povjerljivo / film

U nedjelju, 16. svibnja na Drugom programu u 20:05 pogledajte kriminalističku dramu L.A. Povjerljivo (L.A.CONFIDENTIAL, 1997.). Po sudu brojnih kritičara jedan je od najboljih američkih filmova snimljenih 90-ih godina. Riječ je o ekranizaciji istoimenog romana Jamesa Ellroya, jednog od najuglednijih suvremenih autora krimića koji se proslavio mračnim romanima u kojima granica između zakona i kriminala gotovo da i ne postoji. 

Scenarist Brian Helgeland i redatelj Curtis Hanson (1945.-2016.) sjajno su adaptirali njegov slojeviti roman i za svoj su trud nagrađeni Oscarom, a zlatni je kipić osvojila i izvrsna Kim Basinger. Film je za Oscara nominiran u još sedam kategorija, a ne bi bilo nepravedno da ih je svih devet i dobio.

Nedjelja, 16. svibnja na Drugom

Nedjelja, 16. svibnja na Drugom

Foto: L.A. Povjerljivo / film

Los Angeles, 50-ih godina 20. stoljeća. Tamošnji policajci često se po svojim metodama ne razlikuju od kriminalaca. Grubom i ne pretjerano inteligentnom Budu Whiteu omiljena su meta nasilnici koji maltretiraju žene.

Šarmantni Jack Vincennes stalno je na naslovnim stranicama, jer uhićenja izvodi u dogovoru s vlasnikom talboida "Hush" Sidom Hudgeonsom. Mladi i ambiciozni Ed Exley nastoji se pridržavati pravila, no kako svoje kolege tužaka šefovima, ubrzo stekne reputaciju mlakonje i štrebera, a osobito ga mrzi White.

video thumb

Njihov je zapovjednik stari lisac Dudley Smith. Istražujući lanac prostitucije kojim upravlja tajanstveni bogataš Pierce Patchett, detektivi otkrivaju opasnu urotu, a White se usput zaljubi u elitnu prostitutku Lynn Bracken...

U naslovnim su ulogama Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce, Kim Basinger, Danny DeVito, James Cronwell.

Scenaristi Brian Hellgeland i Curtis Hanson, redatelj Curtis Hanson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!