Lift za gubilište

08:51 / 15.04.2022.

Autor: HRT

Subota, 30. travnja na Trećem

Subota, 30. travnja na Trećem

Foto: Lift za gubilište / film

U subotu, 30. travnja na Trećem programu u 21:55 prikazujemo film Lift za gubilište (1958.). Ovo je prvijenac slavnog redatelja Louisa Mallea (Doviđenja, djeco), film koji je proslavio glumicu J. Moreau, jednu od najvećih francuskih glumačkih zvijezda svih vremena.

Riječ je o iznimno originalnom kriminalističkom filmu snimljenom u maniri francuskoga novog vala, a koji tematski, pa i ugođajem, anticipira nasljeđe američkoga film noira. Uz priču dojmljiva je i vrsna uporaba kamere, pozornost na detaljima i krupnim planovima te izvrsna melankolična glazba Milesa Davisa. "Lift za gubilište" osvojio je nagradu Louis Delluc za najbolji debitantski film.

Julien Tavernier (M. Ronet) uspješni je biznismen koji se već duže ljubaka sa šefovom suprugom (J. Moreau). Njih dvoje odluče ubiti njezinog muža i prikazati to kao da je riječ o samoubojstvu. Nakon ubojstva Julien ustanovi da je zaboravio ukloniti jedan od tragova pa se vrati, ali na izlasku ostane zarobljen u dizalu. Istodobno mladić i djevojka iz susjedstva ukradu mu automobil. Stjecajem okolnosti počinit će zločin za koji će biti okrivljen Julien...

Uloge tumače Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly, Yori Bertin, Jean Wall, Elga Andersen, Micheline Bona.

Scenarij potpisuju Roger Nimier i Louis Malle koji je i redatelj filma.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!