Male žene

26.01.2023.

08:02

Autor: HRT

Nezaboravnu priču o odrastanju sestara March u Concordu u Massachusettsu u 19. stoljeću ne propustite u nedjelju, 5. veljače, na Prvom u 20:15. Male žene, film redateljice i scenaristice Grete Gerwig iz 2019. godine, sedma je filmska adaptacija istoimenog romana iz 1868. Louise May Alcott. 

Nedjelja, 5. veljače na Prvom

Nedjelja, 5. veljače na Prvom

Foto: Male žene / film

Kritičari su hvalili film, posebno scenarij Grete Gerwig, ali i režiju te izvedbe glumaca. Među ostalim, film je skupio sljedeće nagrade: šest nominacija za nagradu Oscar uključujući nominaciju za najbolji film, najbolju glavnu glumicu (Saoirse Ronan), najbolju sporednu glumicu (Florence Pugh), najbolji adaptirani scenarij i najbolju originalnu glazbu, a nagradu je osvojio za najbolju kostimografiju. Također je nominiran za pet nagrada BAFTA, a osvojio je nagradu za najbolju kostimografiju. Film je nominiran i za dva Zlatna globusa. 

Film nam prikazuje život sestara March, Jo, Meg, Amy i Beth, u Massachusettsu u 19. stoljeću. Godine 1868. Jo March, učiteljica u New Yorku, odlazi uredniku dr. Dashwoodu koji pristane objaviti priču koju je napisala. Njezina mlađa sestra Amy, koja je u Parizu s njihovom tetom March, posjećuje zabavu s njihovim prijateljem iz djetinjstva i susjedom Lauriejem. Amy se razljuti zbog načina na koji se pijani Laurie ponaša, a on joj se ruga jer vrijeme provodi s bogatim poslovnim čovjekom Fredom Vaughnom. 

U New Yorku se Joe razljuti nakon što Friedrich Bhaer, profesor koji je zainteresiran za nju, kritizira njezin stil pisanja. Nakon što iz pisma sazna da se bolest njezine sestre Beth pogoršala, Jo se vraća kući u Concord...

Uz Saoirse Ronan i Florence Pugh u filmu glume Emma Watson, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet, Meryl Streep, Tracy Letts, Bob Odenkirk, James Norton, Louis Garrel i Chris Cooper. 

Urednik je Dean Šoša

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!