16:29 / 04.01.2022.

Autor: HRT

Mala pljačka vlaka

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Debitantski film književnika i redatelja Dejana Šorka, snimljen 1984. te inspiriran klasikom svjetske kinematografije, nijemim vesternom Velika pljačka vlaka Edwina Portera, prikazujemo u petak, 14. siječnja, u 22:05 na HTV3.

Lika, 1918. godine. U stjenovitom kraju, među gudurama smještena je mala žandarmerijska postava s nekoliko žandara na čelu koje je načelnik Cokula. Krajem haraju razbojnici koje predvodi Todor Strašni. Dani u pustoši prolaze u gudanju i ispijanju rakije.

Šef stanice je u dosluhu s Todorom jer ne zna se što sutrašnji dan nosi tj. hoće li Austro-Ugarska očuvati svoju vladavinu. Pustopoljinom putuje carski inspektor iz Beča u pratnji nekolicine ljudi. Todor s ostatkom bande opljačka carskog inspektora...

Komičan, pun apsurdnih situacija, Mala pljačka vlaka zapravo je ironija na račun velikih vesterna i velikih akcija. Snimljen u minimalističkoj maniri, blijedih kolora, oskudne radnje, podcrtan izvrsnom glazbom Nevena Frangeša, film ostavlja prostora glumačkim izvedbama koje su sjajno izveli Miodrag Krivokapić, Krunoslav Šarić, Danko Ljuština, Velimir Bata Živojinović te Fabijan Šovagović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!