Mediterraneo

05.08.2022.

14:43

Autor: HRT

Subota, 20. kolovoza na Trećem

Subota, 20. kolovoza na Trećem

Foto: Mediterraneo / film

Na Trećem programu u subotu 20. kolovoza u 20:05 prikazujemo talijanska ratna komedija Mediterraneo slavnog redatelja Gabriela Salvatoresa. Najveću privlačnost i šarm ovom pacifističkom, antiratnom filmu daju simpatični, izvrsno portretirani likovi i komične situacije koje se nižu jedna na drugu.

Neprekidno suprotstavljajući smrt (rat) i život (more i otok), s minimalnim dijalozima i ugođajem ljudskog raja na zemlji, Mediterraneo s lakoćom postavlja teška životna pitanja. Snimljen 1991. godine, osvojio je niz talijanskih nagrada za najbolji film i režiju, a godinu dana kasnije dobio je Oscara kao najbolji strani film. Uz pohvale kritike, "Mediterraneo" je bio veliki hit i kod publike.

Godina je 1941. Na udaljenom grčkom otoku talijanski vojnici zatekli su samo žene - muškarci su u ratu. I umjesto da otok drže "u ime Mussolinija i fašizma", predaju se slatkom životu u prirodnom raju...

Naslovne uloge tumače Claudio Bigagli, Diego Abatantuono, Giuseppe Cederna, Ugo Conti, Gigio Alberti, Memo Dini, Vanna Barba, Irene Grazioli, Vasco Mirandola, Claudio Bisio, Luigi Montini i Antonio Catania. 

Scenarist je Enzo Monteleone. 

Urednik Dean Šoša. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!