Modesty Blaise

26.05.2023.

10:03

Autor: HRT

Ponedjeljak, 5. lipnja na Trećem

Ponedjeljak, 5. lipnja na Trećem

Foto: Modesty Blaise / film

Modesty Blaise izmislio je britanski scenarist stripova Peter O'Donnell inspiriran osobom koju je jednom sreo. Strip je prvi put objavljen 1963. u londonskim novinama "Evening Standard". Crtač je bio Jim Holdaway. Vrlo brzo strip je postao popularan u cijelom svijetu. Crtači su se mijenjali, a izlaziti je prestao 2001. godine. Jedna je britanska nakladnička kuća počela 2004. sustavno objavljivati sve nastavke "Modesty Blaise" u knjigama. Redatelj ove prve ekranizacije tog stripa, Amerikanac Joseph Losey (1909.-1984.), već je na početku karijere došao na holivudsku "crnu listu" zbog komunizma pa je gotovo sve svoje značajne filmove snimio u Velikoj Britaniji gdje je najbolje surađivao s dramatičarom i scenaristom Haroldom Pinterom.  

Seriju sjajnih društveno-kritičkih filmova kao što su "Betonska džungla", "Sluga", "Za kralja i domovinu" prekinuo je s "Modesty Blaise", da bi je nastavio s "Nesrećom", "Ljubavnim glasnikom" i mnogim drugima. "Modesty Blaise" u svoje vrijeme nije dobila dobre kritike jer je djelovala pomodno, s previše opartističkog šarenila, a premalo duha. Novost je bila žena, i to još Antonionijeva "muza" Monica Vitti, u zabavnoj ulozi neke vrste anti-James Bonda, no to kritika nije očekivala od smrtno ozbiljnog Loseya.  

Ponedjeljak, 5. lipnja na Trećem

Ponedjeljak, 5. lipnja na Trećem

Foto: Modesty Blaise / film

Prošlo je dosta godina i onda je iz jednog "kultnog" filma jednog "kultnog" redatelja - Quentina Tarantina - poslan signal mladoj publici da je "Modesty Blaise" još uvijek "in". U "Paklenom šundu" jedan lik sjedi na zahodu i ubijen je dok čita strip "Modesty Blaise". Kad je u Americi 2002. snimljen film "Moje je ime Modesty", u kojem se govori o junakinjinim mladim danima, Tarantino je dopustio da se na špici napiše "Quentin Tarantino vam prikazuje...".

U ovoj špijunskoj komediji iz 1966. britanska vlada namjerava poslati pošiljku dijamanata šeiku Abu Tahiru koji će joj za uzvrat dopustiti traženje nafte u njegovoj zemlji. Posrednika vlade u Amsterdamu netko ubije. Tarrant, visoki službenik britanske tajne službe, pozove lijepu Modesty Blaise i povjeri joj zadatak da otkrije tko će pokušati ukrasti dijamante. Modesty je vješta kradljivica i za Tarranta obavlja prljave poslove jer su stari prijatelji. Njezina je desna ruka Willie Garvin s kojim je u strogo platonskom odnosu. Modesty sluti da iza pripremane krađe stoji "genij zla", njezin stari protivnik Gabriel. U Amsterdamu je od atentata spasi Willie, a Gabrielovi ljudi su im za petama... 

Ponedjeljak, 5. lipnja na Trećem

Ponedjeljak, 5. lipnja na Trećem

Foto: Modesty Blaise / film

Uz Monicu Vitti u filmu koji prikazujemo u ponedjeljak, 5. lipnja, u 22:50 na HTV3, glume Terence Stamp, Dirk Bogarde, Harry Andrews, Michael Craig, Clive Revill. Scenarij je napisao Evan Jones (prema motivima iz istoimenog stripa). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!