14:38 / 16.11.2021.

Autor: HRT

Moja draga Klementina

Subota, 27. studenoga na Trećem

Subota, 27. studenoga na Trećem

Foto: Moja draga Klementina / film

U subotu, 27. studenoga, u 20:10 na Trećem programu slijedi vestern Moja draga Klementina.

Braća Earp, Wyatt, Morgan, Virgil i James, gone stoku na prodaju u Kaliforniju. Putem krdo žele kupiti Clanton i njegov sin Ike, ali Wyatt ih odbije. Ulogore se u blizini Tombstone i ostave najmlađeg Jamesa da čuva stoku dok ostali odu u grad. Kad su se vratili, našli su Jamesa ubijenog a stoka je ukradena.

Stoga Wyatt odluči ostati u Tombstoneu i prihvatiti mjesto šerifa ne bi li prošao ubojice, a tu će se i sprijateljiti s rezigniranim revolverašom Docom Hollidayem...

U filmu MY DARLING CLEMENTINE iz 1946. godine glume Henry Fonda, Victor Mature, Linda Darnell, Cathy Downs, Ward Bond, Walter Brennan.

John Ford je jedan od svojih najslavnijih vesterna snimio prema romanu Stuarta N. Lakea "Wyat Earp, šerif s granice", koncipiravši lik Doca Hollydaya kao rezigniranog romantičarskoga gubitnika. Povijesni su fakti posve izmijenjeni, tako na primjer Hollyday pogine u obračunu kod O. K. Corrala iako je u stvarnosti bio samo lakše ranjen.

Scenaristi ostvarenja su Samuel G. Engel i Winston Miller.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!