Mothmanova proročanstva

21.03.2023.

Zadnja izmjena 07:56

Autor: HRT

 Petak, 31. ožujka na Prvom

Petak, 31. ožujka na Prvom

Foto: Mothmanova proročanstva / film

Na uvodnoj špici ovog filma istaknuto je da je nadahnut stvarnim događajima. Riječ je o tragediji koja je 1967. pogodila gradić Point Pleasant u Zapadnoj Virginiji kada se urušio most Silver Bridge što je dovelo do brojnih ljudskih žrtava. Knjigu je o tome napisao John A. Keel, dok je scenarij prema Keelovu predlošku djelo Richarda Hatema.  

Nesreću su popratile prethodne dojave o neobičnim bićima koje su jedni pripisali NLO-ima, a drugi staroj indijanskoj legendi. U svakom slučaju riječ je o žanrovskom spoju trilera, horora i filma katastrofe pri čemu svaka žanrovska odrednica dominira drugim dijelom priče.

 Petak, 31. ožujka na Prvom

Petak, 31. ožujka na Prvom

Foto: Mothmanova proročanstva / film

Film je režirao Mark Pellington koji je angažirao pouzdanu glumačku ekipu predvođenu Richardom Gereom Laurom Linney. Vrlo dobro produciran, film je u svjetskim kinima zaradio više od 55 milijuna dolara, dok ga je Američka udruga montažera zvuka nagradila svojim godišnjim priznanjem.  Uz R.Gerea i L. Linney u filmu glume i Will Patton, Debra Messing, Lucinda Jenney te Alan Bates. 

Inače, za rušenje mosta u Point Pleasantu ni nakon četrdeset godina nisu utvrđeni pravi razlozi. 

 Petak, 31. ožujka na Prvom

Petak, 31. ožujka na Prvom

Foto: Mothmanova proročanstva / film

Priča prati Johna Kleina uspješnog novinara Washington Posta koji sa suprugom Mary upravo planira kupnju prekrasne kuće. Pri povratku John i Mary stradaju u prometnoj nesreći pri čemu se teško ozlijeđenoj Mary neposredno prije nesreće ukaže demonsko biće nalik na divovskog noćnog leptira. I dok je John prošao bez ogrebotina, Mary ubrzo podlegne ozljedama.

Dvije godine kasnije. John se i dalje teško miri sa supruginom smrću te čuva njezine crteže iz bolnice, koji prikazuju biće koje je navodno ugledala. Vozeći se jedne noći automobilom, John dospije u udaljeni gradić Point Pleasant u Zapadnoj Virginiji. Ne shvaća kako je u kratkom vremenu prevalio toliki put, John uz pomoć mjesne policajke Connie Mills  počne istraživati slučajeve dojava o bićima nalik na ono koje je opisala Mary...

Parapsihološki triler Mothmanova proročanstva iz 2002. godine na rasporedu je u petak, 31. ožujka, u ponoć na Prvom programu HTV-a.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!