Ne dao Bog većeg zla

23.01.2023.

09:10

Autor: HRT

"Ne dao Bog većeg zla", hrvatski dugometražni film iz 2002. godine, prikazujemo u četvrtak, 2. veljače na Drugom programu u 21:10. Film je sniman u Bjelovaru i Samoboru. Nastao je prema istoimenoj knjizi Gorana Tribusona, koji je i scenarist, a njegova sestra Snježana Tribuson je redateljica. Film prati dogodovštine dječaka i kasnije mladića Frule tijekom '60-ih i '70-ih godina prošlog stoljeća u Bjelovaru. U filmu ima autobiografskih elemenata iz života redateljice i scenarista.

Četvrtak, 2. veljače na Drugom

Četvrtak, 2. veljače na Drugom

Foto: Ne dao Bog većeg zla / film

Na Filmskom festivalu u Puli 2002. osvojio je Zlatnu arenu za scenarij - Goran Tribuson, Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu - Ivo Gregurević te Zlatnu arenu za montažu - Marina Barac.

Film je prikazan na međunarodnim festivalima u Ljubljani (2002.), Solunu (2002.), Wiesbadenu (2002.) i Kairu (2003.).

Četvrtak, 2. veljače na Drugom

Četvrtak, 2. veljače na Drugom

Foto: Ne dao Bog većeg zla / film

Šezdesete su zakucale i na vrata bjelovarske obitelji Ančić. Nova će epoha ostaviti neizbrisive tragove na članovimna obitelji - ocu Branku, isprva odgovornom partijcu koji se s propašću svog poduzeća baca u privatne poduzetnike, nanovo oživjevši obiteljski klesarski zanat; majci Nevenki koja uz stalni posao nastavnice pokušava biti što savjesnija žena, majka, sestra, snaha i domaćica; baki Ruži kojoj se polako ali sigurno prikrada neizbježna senilnost; ujaku Emilu, sitnom šverceru i muljatoru u stalnom sukobu s narodnom milicijom; maloj seki Bibi, obiteljskoj komentatorici i zajedljivki koja se mora pomiriti sa svojim odrastanjem; te napose Fruli, plahom dječaku koji sve promjene u obitelji i oko nje budnim okom prati i upija i pokušava samom sebi stvoriti sliku što je on zapravo, to jest što se od njega očekuje da bude.

Četvrtak, 2. veljače na Drugom

Četvrtak, 2. veljače na Drugom

Foto: Ne dao Bog većeg zla / film

Zajedno s Frulom i njegovim društvom putujemo kroz ono što je šezdesete učinilo šezdesetima i otkrivamo svu ljepotu prvih šuškavaca, odlazaka u kino, prve televizije, rock and rolla i prvih ljubavnih iskustava, dok djetinjstvo ne završi i započne novo deseteljeće s novim zanimljivostima i novim obavezama.

video thumb

Glumačku postavu čine Luka Dragić, Filip Ćurić, Ivo Gregurević, Mirjana Rogina, Semka Sokolović Bertok, Goran Navojec, Bojan Navojec.

Scenarij Goran Tribuson, režija Snježana Tribuson, kostimografija Lada Gamulin, scenografija Velimir Domitrović, montaža Marina Barac, producent Damir Terešak, skladatelj Darko Rundek, direktor fotografije Goran Trbuljak, maska Slavica Živaljić.

Produkcija: Maxima film i HRT


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!