Službene tajne

15.11.2022.

08:33

Autor: HRT

Dramu Službene tajne ne propustite u petak, 25. studenoga, u 21:10 na Prvom. Film je temeljen na slučaju zviždačice Katharine Gun, koja je u javnost pustila informacije iz dopisa u kojem je razotkrivena ilegalna špijunska operacija američkih i britanskih obavještajnih službi kako bi se procijenilo raspoloženje i potencijalno ucjenjivalo diplomate UN-a zaduženih za glasovanje o rezoluciji u vezi s invazijom na Irak 2003. 

Galerija
Petak, 25. studenoga na Prvom   , Foto: Službene tajne/film
Petak, 25. studenoga na Prvom    , Foto: Službene tajne/film

Jednoga dana 2003. godine, uoči rata u Iraku, britanska obavještajka Katharine Gun prima dopis agencije NSA sa šokantnom direktivom: Sjedinjene Države traže britansku pomoć u prikupljanju kompromitirajućih informacija o članovima Vijeća sigurnosti UN-a kako bi ih ucijenile da glasaju u korist invazije na Irak. Ne mogavši stajati po strani i gledati kako svijet srlja u rat, Gun donosi bolnu odluku da se suprotstavi svojoj vladi i potajno preda dopis novinarima... 

Galerija
Petak, 25. studenoga na Prvom   , Foto: Službene tajne/film
Petak, 25. studenoga na Prvom, Foto: Službene tajne/film

U filmu originalnog naslova Official Secrets iz 2019. godine glume Keira Knightley, Matt Smith, Matthew Goode, Adam Bakri, Indira Varma, Ralph Fiennes i drugi. Scenaristi su Sara Bernstein, Gregory Bernstein i redatelj Gavin Hood.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!