Ponos i predrasude

31.05.2023.

12:05

Autor: HRT

Kostimirana ljubavna drama britanskog redatelja Joea Wrighta bila je nominirana za četiri Oscara (za scenografiju, kostime, glazbu i glavnu žensku ulogu), proglašena je najboljim britanskim filmom 2006. (Empire Award) i osvojila još niz nagrada. Joe Wright dobio je, među ostalim, i nagradu BSFC kao najbolji mladi redatelj. Uloga Elizabeth Bennet proslavila je tada dvadesetogodišnju glumicu Keiru Knightley. Film je nastao prema istoimenom romanu najveće britanske spisateljice Jane Austen, a prikazujemo ga u subotu, 10. lipnja, u 20:15 na Prvom. 

Subota, 10. lipnja na Prvom

Subota, 10. lipnja na Prvom

Foto: Ponos i predrasude / film

Elizabeth Lizzy Bennet i njezine četiri sestre, Jane, Mary, Lydia i Kitty, žive skromno na seoskom imanju s ocem koji sve razumije, ali se ni u što ne miješa, i majkom koja ne razumije ništa, osim kako se boriti da što prije i što bolje uda svoje kćeri. Pri tome ne taji da je jedino najstarija, Jane, dovoljno lijepa i darovita da nađe muža, dok će s ostalima ići teže. Odmah iza Jane, "i po godinama i po ljepoti", kako kaže gospođa Bennet, slijedi Elizabeth, oštroumna i svojeglava. Veliku senzaciju u selu donosi vijest da na susjedno imanje stiže bogati mladić, g. Bingley. Sve su djevojke uzbuđene zbog bala na kojemu će ih on možda zapaziti. 

Subota, 10. lipnja na Prvom

Subota, 10. lipnja na Prvom

Foto: Ponos i predrasude / film

G. Bingley odmah je zapazio najljepšu među njima, Jane Bennet. Kad Bingleyevi pozovu Jane na večeru, majka je šalje bez kočije, iako se sprema kiša, pretpostavljajući da će se Jane prehladiti i ostati kod bogatog ženika dok ne ozdravi. S g. Bingleyjem doputovao je i njegov prijatelj, suzdržani i smrknuti g. Darcy. On ni sam sebi ne želi priznati kako ga i protiv njegove volje privlači drska i oštroumna djevojka okretnog duha i brzog jezika, Elizabeth Bennet. Iako iz niže klase, i ona je ponosita i podruguje mu se zbog njegove krutosti. Ni Elizabeth ne želi sebi priznati da joj se sviđa arogantni Darcy. Mogu li njih dvoje nadvladati svoj ponos i predrasude?

Uz Keiru Knightley u ostvarenju iz 2005. godine glume Matthew Macfadyen, Rosamund Pike, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Simon Woods, Rupert Friend, Tom Hollander, Judi Dench. Scenarij potpisuje Deborah Moggach.  

Subota, 10. lipnja na Prvom

Subota, 10. lipnja na Prvom

Foto: Ponos i predrasude / film

Jane Austen (1775.-1817.) počela je pisati vrlo rano. Poput svojih junakinja bila je oštroumna i svojeglava i odbila se udati iz računa. Književnu slavu stekla je još za života (Ponos i predrasude, Razum i osjećaji, Mansfield Park, Emma), a njezini se romani neprekidno izdaju od 1833. Mnogo je filmskih i TV naslova koji su nastali ili izravno prema romanu Ponos i predrasude ili su njime nadahnuti. Zanimljivo je da je za prvi film (1940.) scenarij napisao poznati književnik Aldous Huxley. Glavne uloge igrali su Greer Garson i Laurence Olivier, a film je osvojio Oscara za scenografiju. U novije vrijeme među najpopularnijim ekranizacijama tog romana bila je BBC-jeva serija iz 1995. godine, u kojoj su glumili Colin Firth i Jennifer Ehle. Serija je osvojila Prime Time Emmy i niz drugih nagrada.  

Subota, 10. lipnja na Prvom

Subota, 10. lipnja na Prvom

Foto: Ponos i predrasude / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!