10:04 / 22.11.2021.

Autor: HRT

Revolveraš

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U subotu 27. studenoga na Trećem programu u 22:15 prikazujemo vestern Revolveraš (THE GUNFIGHTER; 1950.). Glavnu je ulogu briljantno odigrao slavni Gregory Peck (Praznici u Rimu, Slučaj Paradine), uz druge poznate glumce, Karla Maldena i Helen Westcott.

Jimmy Rodrigo (G. Peck), osamljeni kauboj, dolazi u gradić u čijem ga saloonu svi odmah prepoznaju, on je legendarni najbrži revolveraš Zapada kojega nitko nikada nije uspio pobijediti.

U gradiću odmah počinju kolati priče što uplaši šerifa (M. Mitchell) kojemu je cilj održati red i mir. Zamoli Jimmyja da napusti grad, no želi posjetiti svoju ljubav koju nije vidio osam godina te svoga sina kojega nikad nije vidio.

Zapravo, on bi se želio ovdje skrasiti i napustiti svoj posao. Ali njemu su za petama trojica kauboja koji s njime žele izravnati račune...

"Revolveraš" je solidan i pomalo netipičan vestern američkoga redatelja Henryja Kinga (najpoznatiji po uspješnoj ekranizaciji Sunce se ponovno rađa), priča o usamljenom revolverašu neočekivano suptilnoga unutarnjeg svijeta kojega izjeda prošlost. Vrlo dobre, polagane atmosfere, film je relativno "miran", dobro razrađenih likova i iznimno uvjerljivo predočava težnje svojih junaka i pobuđuje simpatiju gledatelja prema njima.

Scenaristi su William Bowers i André de Toth.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!